Путин обеща да намали натиска върху медиите, но с уговорки

Путин обеща да намали натиска върху медиите, но с уговорки

Руският президент Владимир Путин заяви, че влиянието на държавата върху интернет и медиите трябва да бъде ограничено и дори премахнато, съобщи Франс прес.

Ако обществото въведе само морални и етични филтри, ще е добре да се намали или направо да се изключи влиянието на държавата в този процес, каза Путин на форум в Крим с руски младежи.

Това, което законът забранява, трябва да е забранено навсякъде – в интернет, в телевизиите и в другите медии, подчерта Путин и добави, че поддържа контакт с директорите на основните руски телевизии, макар и непостоянно.

Изказването му  идва в контекста на силния контрол но властите върху интернет през последните години с обяснението, че това е част от борбата с тероризма. Интернет е основният канал на опозицията.

През юли руският парламент гласува закон, с който забраняват уеб услугите, чрез които потребителите могат да влязат анонимно в сайтове, които са блокирани в Русия. Думата задължи освен това потребителите да се идентифицират с телефонния си номер, за да използват месинджърите в интернет.

В края на юни медийният надзорник Роскомнадзор заплаши да блокира Telegram – много популярен в Русия, заради високото му ниво на криптиране. А от 1 януари руските и чуждестранните уеб компании в страната са под натиск да сбират данните на потребителите си и да ги предават на властите при поискване. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA
S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Сърбия от "BB+" на "BBB-"
5 техники за израстване на екипния дух
Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията
"Живей добре като харчиш по-малко": новата стратегия на китайците за евтини алтернативи