Путин пристигна в замъка Мезеберг за среща с Меркел

Путин пристигна в замъка Мезеберг за среща с Меркел

Путин пристигна в замъка Мезеберг за среща с Меркел

Руският президент Владимир Путин пристигна вчера в резиденцията на германското правителство за почетни гости - замъка Мезеберг, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Меркел посрещна Путин пред замъка, където двамата лидери си размениха ръкостискания и позираха за фотографии.

Преди началото на среща им Меркел заяви, че Украйна трябва да запази ролята си в доставката на природен газ за Европа и отбеляза, че Германия и Русия трябва да продължат търсенето на решение на конфликта в Украйна. Тя добави, че в Сирия се наблюдават положителни промени, но трябва да се избегне хуманитарна криза в тази страна. Меркел заяви, че спорните въпроси с Русия могат да се решат само чрез диалог.

Путин заяви, че Русия отдава голямо значение на развитието на взаимноизгодно сътрудничество с Германия и че един от приоритетите е енергетиката. "Русия отдава голямо значение на развитието на взаимноизгодно сътрудничество с Германия в политическата, икономическата и други области. Едно от приоритетните направления е енергетиката", каза той.

Руският президент напомни, че Германия е най-големият купувач на руски енергоресурси. "През 2017 г. доставихме 53,8 милиарда куб. м газ, което покрива над 30 процента от нуждите на германския пазар", каза той. Путин отбеляза, че газопроводът "Северен поток - 2" ще позволи да се удовлетвори растящата нужда на Европа от енергоресурси и че той не премахва възможностите за транзит на газ през Украйна.

Руският президент заяви, че иранското ядрено споразумение от 2015 г. трябва да се запази и че това ще бъде една от обсъжданите теми на срещата му с Меркел. Друга обсъждана тема ще бъде решаването на кризата в Украйна, за което Русия е готова да продължи да работи, каза Путин. Той също така призова да се окаже помощ на районите в Сирия, където може да се завърнат бежанци от съседни на Сирия страни.

Преди срещата с германския канцлер, Путин бе гост в имението "Чепе" на австрийската община Гамлиц на сватбата на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл и бизнесмена Волфганг Майлингер. Руският президент пристигна на празненството с руски казашки хор, чието изпълнение според дипломатически източници е сватбеният подарък на руския президент за младоженците. 

Гости на тържеството бяха още канцлерът (премиерът) на Австрия Себастиан Курц, вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе, президентът на републиката Александър ван дер Белен, генералният секретар на базираната във Виена ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) Мухамед Баркиндо.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават