Путин внезапно уволни руския посланик в Беларус

Путин внезапно уволни руския посланик в Беларус

Путин внезапно уволни руския посланик в Беларус

Президентът на Русия Владимир Путин внезапно уволни руският посланик в Беларус Михаил Бабич, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Новината идва на фона на скандала с внесения в Беларус замърсен руски петрол и политическите разногласия между двете бивши съветски републики.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко има по-близки връзки с Москва от всеки друг бивш съветски лидер, като същевременно с това неговата нетърпимост към инакомислието до голяма степен го направи парии на Запад, пише Ройтерс.

Въпреки това, в последно време Минск проявява желание за затопляне на отношенията с ЕС и САЩ, след като през 2014 г. отказа да признае  анексията на украинския полуостров Крим от Русия.

Лукашен не веднъж е казвал, че представители на Кремъл често поставят неприемливи условия пред Беларус, като например приемане на руската валута и дори сливане с Русия.

Бабич, който бе назначен за посланик на Москва в Минск миналия август, критикува беларуските власти заради данъчни промени, свързани с петролния скандал, който според Беларус ще струва на страната 400 млн. долара тази година.

Кремъл съобщи, че Бабич ще бъде назначен на друга работа и ще бъде заменен от члена на горната камара на парламента Дмитрий Мезенцев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ