Путин: Западът няма да успее да разчлени Русия

Путин: Западът няма да успее да разчлени Русия

Путин: Западът няма да успее да разчлени Русия

Западът „няма да успее“ в опита си да постигне глобално господство и да разчлени Русия, обяви руският президент Владимир Путин в хода на съвещание с членове на кабинета за мерки за социално-икономическо поддържане на руските региони.

„Сега те отново искат да повторят опита да окажат натиск върху нас, да ни натиснат, да ни превърнат в слаба зависима държава, да нарушат териториалната цялост, да разчленят Русия – в най-добрия за тях случай ще разчитат на т.нар. „пета колона“ (предателство отвътре – б.р.)“, каза той, цитиран от РИА „Новости“.

По думите му обаче подобни стремежи на Запада са обречени на провал. „Убеден съм. Такова естествено и необходимо самопречистване само ще укрепи страната ни“, каза той. За разлика от много страни, които „се смириха, за да живеят с превит гръб”, Русия никога няма да бъде в такова жалко и унизено състояние, подчерта Путин.

Според него последните безпрецедентни санкции, наложени на Русия от САЩ и техните съюзници заради войната на Кремъл в Украйна, бележат края на една епоха, „митът за западната социална държава, за така наречения златен милиард, се разпада”.

Оттук нататък Западът ще загуби „глобалното си господство” както в политически, така и в икономически план, нещо повече - „цялата планета е тази, която трябва да плати цената за амбициите на Запада и опитите му да запази изчезващото си господство на всяка цена”, обяснява руският президент. 

Путин прогнозира недостиг на храна в целия свят, тъй като западните санкции срещу Русия са се отразили неблагоприятно на цялата световна икономика. Във връзка с решението на няколко западни държави да замразят активите на руската централна банка Путин заяви, че това само ще подкопае непоправимо доверието в тези държави и ще накара други страни да се замислят, преди да предоставят резервите си на тях. Според руския президент почти половината от активите на Москва са били „просто откраднати” от Запада.

Руският президент убедено заяви, че страната може да удържи на санкциите. Според него да се държи Русия под контрол е дългосрочна политика на Запада и икономическите санкции срещу Русия са „късогледи“. Освен това смята, че западните страни искат да ударят всяко руско семейство със санкциите и ги обвини, че участват в безпрецедентна информационна кампания срещу Русия, предаде „Ройтерс“. "Борбата, която Русия сега води, е борба за суверенитета и бъдещето на страната, както и за правото да остане Русия.", добави той и каза още, че САЩ и ЕС  са "обявили дефолт" по задълженията си към Русия.

Путин уточни, че страната му е готова да обсъди неутрален статут на Украйна, както и че специалната му военна операция „върви по план“ и ще бъде извършена докрай. „Принципният въпрос за нашата страна и нейното бъдеще – неутралния статут на Украйна, нейната демилитаризация и нейната денацификация – бяхме готови и сме готови да обсъдим като част от преговорите“, каза президентът.

Украйна може да създаде ядрени оръжия, заплаши още той в речта си пред министрите.

Според него Киев в обозримо бъдеще „може да се докопа до оръжия за масово унищожение и целта за него, разбира се, ще бъде Русия“.

Руският президент заяви също, че централната руска банка няма да прибягва до емитиране, тъй като няма нужда от това. "Няма да се наложи Централната банка да печата пари", тъй като "Русия има достатъчно бюджетни приходи", подчерта той. Путин инструктира правителството и Федералната антимонополна служба постоянно да следят ситуацията с цените на пазара. Според него трябва да се избягва намеса в цените, а увеличаването на предлагането да доведе до стабилизирането им.

Путин също така призова износителите да не съкращават производството, като насочват продукцията си към вътрешния пазар, което, според него трябва да доведе до понижаване на цените. В рамките на днешното съвещание руският президент обяви увеличение на всички социални плащания, минималната работна заплата, издръжката и заплатите на държавните служители.

По-рано премиерът Михаил Мишустин каза, че правителството е подготвило план за противодействие на западните санкции, включващ около сто инициативи. Обемът на неговото финансиране е около 3 трлн. рубли.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ