Путин обвини Запада в опит за зачеркване на руската култура

Путин обвини Запада в опит за зачеркване на руската култура

Путин обвини Запада в опит за зачеркване на руската култура

Руският президент Владимир Путин обвини западните държави, че опитват да зачеркнат руската култура, включително творчеството на композитори като Пьотър Илич Чайковски, Дмитрий Шостакович и Сергей Рахманинов.

По време на разговор с културни дейци Путин сравни отмяната на редица руски културни събития през последните седмици с действията на нацистка Германия през 30-те години на миналия век, пише „Ройтерс“.

„Днес те се опитват да отменят цяла хилядолетна култура, нашия народ… Говоря за постепенна дискриминация на всичко, свързано с Русия“, каза руският президент.

Сред участниците в тази среща беше Валери Гергиев, генерален директор на Мариинския театър в Санкт Петербург. Той беше уволнен от поста на главен диригент на Мюнхенската филхармония и загуби шанса си да дирижира в миланската Ла Скала, след като отказа да осъди нахлуването на Русия в Украйна. Същевременно този месец солистът Виктор Кайшета от Мариинския театър напусна работа и се премести в Нидерландския национален балет.

Филхармоничният оркестър на Кардиф изтегли пиеса по Чайковски от програмата си, испанският Театро Реал отмени представления на руския Болшой Балет. Аукционните къщи „Кристис“, „Сотбис“ и „Бонъмс“ отмениха търговете на руско изкуство в Лондон. Европейският съюз пък ограничи излъчването на руските телевизии Russia Today и Sputnik на територията си.

Заради ситуацията Путин дори направи препратка към британската писателка Джоан Роулинг, която също като Русия била отхвърлена, защото според президента „не удовлетворила исканията за полови права“.

Роулинг влезе в спор с трансджендър общността през 2020 г. заради публикации в Twitter за половата идентичност. Впоследствие тя се оплака от онлайн тормоз, след като много знаменитости осъдиха позицията ѝ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ