Радев: Ако искаме да си унищожим икономиката, да подкрепим санкциите срещу руския газ и петрол

Радев: Ако искаме да си унищожим икономиката, да подкрепим санкциите срещу руския газ и петрол

Радев: Ако искаме да си унищожим икономиката, да подкрепим санкциите срещу руския газ и петрол

Президентът Румен Радев подкрепи позицията на премиера Кирил Петков, че санкциите срещу Русия не трябва да включват петрола и газа.

„Ако искаме да си унищожим икономиката, да направим и това. Прав е премиерът“, каза Радев пред журналисти.

Той коментира и поисканата от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев оставка на началника на НСО хвърлените снежни топки по премиера на връх Шипка на 3 март, като заяви, че „няма пробив в сигурността, има пробив в здравия разум“.

„Не е работа на НСО, на ДАНС или на МВР да ловят сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха и получиха лична благодарност от премиера”, каза той.

„Не е работа на министри да дават оценка на работата на службите, особено когато те са извън техния ресор. Работата на министрите е да се борят ефективно с тежката икономическа и социална криза, да създават условия за устойчив икономически растеж, който всички българи очакват”, добави държавният глава.

Той каза, че се надява тази атака към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране.

„Знаем, че допреди година това беше практика в работата със службите и силно се надявам управляващите да не тръгват по този отхвърлен от обществото път. Разбира се, че няма да искам оставки”, каза още президентът.

След петъчните консултации с премиера и министри по темата за състоянието на системата за сигурност у нас и управлението при кризи заради войната, Румен Радев коментира, че проблемите са тежки, изключително сериозни и не се изчерпват само с оповестяване, укрития и йодни таблетки. Той констатира, че липсват планове за действие, а системата е занемарена от десетилетия: "И сега ние на десетия ден от бежанската вълна, правим щаб. Когато започват да стрелят по някой ядрен реактор и ядрена централа, ние се сещаме за укрития".

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ