Радев: Правителството да отговори чии интереси обслужва

Радев: Правителството да отговори чии интереси обслужва

„Правителството дължи отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, чии интереси обслужва - техните или нечии други? То трябва да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българският суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес". Това заяви президентът Румен Радев в изказване пред журналисти днес.

По думите му, кабинетът дължи незабавни отговори и за спирането на доставките на газ за страната ни.

"Защо беше спрян газът само за България и Полша? Спира ли се на Австрия и Германия и как те осигуряват енергийната си сигурност? Резервиран ли е вече капацитет от Гърция и от други страни?“, попита Радев и отсече: „Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всеки един момент". Той припомни, че нееднократно е призовавал за“ внимателно и отговорно отношение на България към този конфликт“.

Според него, ситуацията в момента ще бъде „истинският тест за европейската солидарност. "Многократно съм твърдял, че 3-те млрд. платени от нас не обслужват българския интерес, те обслужват други интереси на други държави, които безплатно транзитират газ през нашата територия. В това време ние не успяхме да осигурим истинска диверсификация. Това, което се случва сега, ще бъде истинският тест за еврпейската солидарност - ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и енергийно най-бедната дъжржава.", каза Радев.

За пръв път от началото на войната президентът заяви ясно и позицията си по темата за предоставянето на военна помощ на Украйна. На въпроса дали България да даде военна помощ на Украйна, Радев отговори: "Категорично не, това означава стъпка към пряко въвличане на България в този конфликт".

След това отправи персонални критики към Корнелия Нинова в качеството ѝ на министър на икономиката в сегашното правителство. „Излизат редица разкрития къде отива българското оръжие и аз недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, че българското оръжие подхранва този конфликт“, каза Радев.

Според него България трябва да бъде част от усилията за мир и прекратяване на военния конфликт в Украйна. „Суверенната българска позиция се изработва в София, не в Киев, и аз мисля, че няма нужда от посещение в Киев“, коментира още държавният глава по повод предстоящата днес визита на българската делегация начело с Кирил Петков в украинската столица.

Радев не спести критики към премиера и по повод акцията „#EдназаплатазаУкрайна“. Политици, „които губят чувствителност за проблемите на своя народ, не могат да помогнат на други народи", лаконично обобщи президентът.

"Дарявал съм заплати, последният път за бедстващите пенсионери в началото на пандемията, дарявам редовно за инициативата "Българската Коледа" и призовавам българските политици преди да спасяват света, да погледнат хилядите бедстващи българи.", подчерта той.

Коментарите на Радев предизвикаха и реакция от вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която публикува във Фейсбук „отговор на обвиненията на Румен Радев“.

„Г-н Радев, искате аз да обясня на левите хора какво става с българското оръжие, но ще трябва вие да обясните на тези, които два пъти ви издигат и избират за президент какви договори за износ на оръжие е подписало вашето служебно правителство. Защото и сега, разрешения за износ се издават въз основа на подписаните тогава“, написа Нинова в социалната мрежа.

„И много добре знаете, че дестинациите и тогава, и сега са същите - над 50 държави и нито една не е Украйна. Ще трябва да обясните на левите хора защо така яростно нападате собственото си отроче -"Продължаваме промяната", което създадохте, за да убиете БСП. И най-вече да обясните метаморфозата си от вдигнатия юмрук срещу Борисов преди година до абсолютния ви синхрон днес“, допълни тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ