Радев с нова забележка към правителството. Този път - за хляба

Радев с нова забележка към правителството. Този път - за хляба

Радев с нова забележка към правителството. Този път - за хляба

Правителството спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството и да се вземат неотложни мерки, свързани не само с директна финансова помощ, но и за справяне със сивата икономика и завишен контрол. Такъв призив отправи държавният глава Румен Радев днес, а от думите му стана ясно, че вижда изоставане в решенията за подпомагане на сектора. Държавният глава смята още, че намаляването на ДДС за хляба на 9% е от стратегическо значение.

"За българина цената на хляба е особено чувствителна тема. За нас хлябът не е просто стока, а е свързан дълбоко с ценностите, с нашите традиции. От това как се справяме с тази цена зависи изобщо как се справяме с икономическата и енергийната криза. Не е приятно да се чуе от ръководството на завода, който посетих, че бъдещето му зависи от кредити", заяви Румен Радев пред журналисти в Добрич, след посещение в компанията „Добруджански хляб” АД, профилирана в производство на хляб и хлебни изделия. Президентът разгледа производствената база и разговаря с ръководството на дружеството. То е част от започналата поредица от срещи на Радев с бизнеса. 

По думите му, много е важно да има диалог с управляващите. "Призовавам правителството спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството, да се вземат мерки. Те са свързани не само с финансова помощ. Мерките имат всеобхватен характер. Например, да се вземе решение как да се борим и със сивата икономика. Управляващите трябва да се вслушат в хората, които произвеждат хляб", каза Румен Радев. 

Според президента, дебатът и решенията за диференцирани ставки на ДДС вече изостава, а 9% ДДС само върху хляба е стратегическо решение, което може да доведе до изсветляване на производството.

"Не искам въобще да влизам в периметъра на решения на правителството, това е техен ангажимент и отговорност, но моят призив е правителството и парламентът да се вслушат в хората, които произвеждат хляба, защото диференцирана ставка 9% ДДС само върху хляба е стратегическо решение, може да доведе и до изсветляване на производството, до ефективна борба със сивата икономика. Може да се помисли и за разширяване на обхвата на мерките 60 на 40, така че по-големи предприятия също да могат да се вързползват от тази мярка", посочи Радев.

Държавният глава заяви още, че е критично важно правителството да изгради добър диалог по тази тема с големите търговски вериги и да има защита на българските производители.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ