Президентът: Кризите повишават необходимостта от редовен кабинет

Президентът: Кризите повишават необходимостта от редовен кабинет

Започнаха новите консултации при президента за съставяне на правителство. Първи за днес бяха планирани представителите на "Има такъв народ". От страна на ИТН на срещата присъстваха Тошко Йорданов, Филип Станев и Виктория Василева.

"Това е втори цикъл консултации, които започвам с парламентарно представените политически партии в 46-ото НС за съставяне на редовен кабинет. Отговорността, която получихте при връчването на първия мандат за съставяне на правителство не се реализира. Явно и политическата ситуация се изостря, но се изострят и кризите, пред които е изправена България. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет", заяви президентът Румен Радев пред членовете на ИТН. 

Той призова да се отнасят изключително отговорно за възможностите за диалог, компромиси и консенсус, така че да се състави редовен кабинет в рамките на това Народно събрание. 

"Нееднократно заявих, че трябва да изчерпаме всички възможности. Затова провеждам и тези консултации. Затова за нас е важно да чуем и вашата формула за взаимодействия с другите парламентарно представени политически сили, така че да може да се намери верния път и да имаме успех в съставяне на кабинет в рамките на това 46-то НС", каза още Румен Радев. 

Председателят на ИТН Тошко Йорданов заяви пред президента, че са опитали да съставят правителство, но са били предадени в средата на разговорите. "Факт е, че страната е изправена пред поредица от кризи. Вчера в тази зала на КСНС стана ясно, че нещата могат да се решат в парламента. Що се отнася до съставяне на правителство - опитахме, но бяхме предадени в средата на разговорите. Оттук нататък в парламента има още 5 партии със 175 депутати. Има огромно мнозинство, което може да състави кабинет. Отговорността е пред тях", обясни Тошко Йорданов. 

"Явно това ще бъде обект на трудни диалози и консенсус, но все пак ви окуражавам да опитате", призова Радев. Той отново напомни, че парламентът има отговорности и трябва да свърши неотложна работа, като най-малкото да актуализира бюджета и да се отнесе с отговорност към Плана за възстановяване и устойчивост.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ