Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя

Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя

Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, законността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първа крачка. Убеден съм, че можем да постигнем целите си, само ако обществото ни остане единно във волята си за реална промяна. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по встъпване му в длъжност на втория му мандат. 

[[{"fid":"387445","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":350,"width":674,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]] 

Снимка: Кадър от излъчване на живо по БНТ

Румен Радев прие рапорта на началника на почетния гвардейски караул, поклони се пред националното знаме, обходи строя и поздрави гвардейците, след което произнесе слово. 

[[{"fid":"387447","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":358,"width":659,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Снимка: Кадър от излъчване на живо по БНТ

Сред присъстващите на церемонията бяха председателят на парламента Никола Минчев, премиерът Кирил Петков, министри, депутати, висши военни, висши магистрати, духовници, Симеон Сакскобургготски, съпругата на държавния глава Десислава Радева, дипломати, граждани. 

Церемонията наложи извънредни мерки в центъра на София, който е затворен за коли. През три контролни пунктна и засилени проверки на НСО минаваха гражданите, пожелали да наблюдават церемонията. В района е забранено и пускането на дронове. 

Президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия, а 21 артилерийски салюта отбелязаха началото на втория му мандат на върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. 

[[{"fid":"387448","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":339,"width":701,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]] 

Снимка: Кадър от излъчване на живо по БНТ

"Преди 5 години за първи път приех строя на гвардията тук - пред катедралния храм и вечния огън. Помня лицата на много от вас, очите на хората, които бяха дошли в мразовития януари, за да подкрепят първите стъпки на надеждата за нова България. Надеждата ни бе обща и Вие я възложихте на нас с г-жа Йотова. Първият мандат мина в борба, но Вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Благодаря Ви за подкрепата. Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работих за единение, упрекваха ме, че разединявам, но гласовете Ви показаха, че обществото ни иска и трябва се раздели с част от наследеното минало. Победихме с общи усилия, извадихме обществото от апатията, върнахме на хората честните избори, а на Парламента – възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции. Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си – тези за законност, справедливост и просветеност, за истинско европейско развитие на България", заяви президентът. 

Той посочи, че в идните години ще бди страната да не се отклони от пътя, ще отстоява суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото, по думите му, това е дългосрочната и неотменна мисия. 

[[{"fid":"387449","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":353,"width":674,"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]] 

Снимка: Кадър от излъчване на живо по БНТ

"Чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да го осъзнава. Хората потвърдиха пътя, от нас се иска да го положим. И когато мислим, че ни е най-трудно, нека не забравяме, че не са много държавите, съхранили своята вяра, име и език през вековете на историята. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството – на меч, дух и слово. Убеден съм, че можем да постигнем целите си, ако обществото ни остане единно във волята си за реална промяна и напредък. Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще чертае пътят ни напред", каза още Румен Радев. 

След произнасяне на словото си, държавният глава положи венец и отдаде почит пред загиналите за свободата на България на Паметника на Незнайния воин.  

По-късно, пред парадния вход на Администрацията на Президента шпалир от гвардейци посрещна държавния глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. 

[[{"fid":"387450","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":350,"width":694,"class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

Снимка: Кадър от излъчване на живо по БНТ

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ