Радев: В момента имаме нужда от укрепване на държавността

Радев: В момента имаме нужда от укрепване на държавността

Два месеца са твърде малък период за което и да е правителство, но е важно сигналът, който се дава, да се застане на принципна позиция. В момента имаме нужда от укрепване на държавността - да се прояви държавност, да почнем да говорим и да действаме за върховенството на закона, за пресичане на злоупотреби и кражби, за натрупалото огромен ресурс задкулисие, за реално разделение на властите. Такъв коментар направи президентът Румен Радев пред журналисти в Пирдоп, където участва  във видеоконференция на тема: „Германо-българските икономически отношения: актуално състояние и перспективи“.

Президентът отправи критики към настоящите шефове на ДАНС и Държавна агенция „Разузнаване“, за които преди дни стана ясно, че са в неплатен отпуск до септември. Днес и двамата прекратиха отпуските си.

Радев заяви, че "абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателни за България етапи от шефовете на ДАНС и ДАР е ясен знак, че верността им е била и е била и в момента е към Бойко Борисов, а не към България."  Към момента обаче няма предложение до президента за освобождаването на Атанас Атанасов и Димитър Георгиев.

„Аз не работя, по-скоро те не работят с мен за много неща. Говоря не за служителите от ДАНС…, говоря за шефовете“, каза Радев и продължи:

„По закон трябва да се предоставя еднаква по обем и съдържание информация и към председателя на Народното събрание, и към министър-председателя, и към президента. Това изискване на закона в много от случаите не бе изпълнявано. И това лесно може да се докаже.

Помолен да коментира дългите отпуски на двамата шефове на спецслужби Радев заяви: "Очевидно примерът на бившият министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се е оказал твърде заразен и за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия."

Радев определи като логични действията на МВР при полицейската операция и задържането на служители в Пловдив и последните рокади в МВР.

„Когато назначавах служебното правителство, аз дадох ясно своите кратки указания – честност, прозрачност, но и нулева толерантност към корупцията, престъпността и купения вот“, каза той.

Според президента логично е и днешното решение на служебния кабинет за смяната на всички областни управители.„След като се сменя една власт, а областните управители работят с изпълнителната власт, е логично те да се сменят“, заяви той. Не става въпрос да се правят уволнения и рокади, а за принципи. Трябва да има отчетност, отговорност и нулева толерантност към престъпност, към нелоялност - не към мен, не към служебния кабинет, към България, коментира още Радев.

Събитието с участието на президента се провежда в административната сграда на медодобивния завод на „Аурубис България“ АД до Пирдоп, а в него се включиха и министърът на икономиката Кирил Петков, посланикът на Федерална Република Германия Кристоф Айххорн, представители на Германо-българската индустриално-търговска камара и на германския бизнес у нас.

В рамките на посещението си в града държавният глава ще разгледа медодобивния завод и ще проведе среща с неговото ръководството, както и с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ