Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП

Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП

Третият проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство отиде в ръцете на "БСП за България". Държавният глава Румен Радев връчи мандата на лидера на социалистите Корнелия Нинова. Дотук се стигна, след като първите два мандата бяха върнати неизпълнени. Първо ИТН оттеглиха в последния момент от парламента проектокабинета си, а от ГЕРБ върнаха мандата още при връчването му. Третият мандат по Конституция се връчва на партия по избор на президента, а Радев вече за втори път избира това да бъде БСП. Първият път, когато ги предпочете, беше след предсрочните избори през месец април. 

"Избрах да връча третия мандат на БСП. На първо място, БСП е партия, която изповядва ценностите свобода, солидарност и справедливост, които са ми близки. БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет. Но най-важните причини са хилядите почтени социалисти, които познавам. Вярвам, че тези хиляди честни хора и вътрешно-партийната демокрация са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, политически профил и от безспорни познати на обществото личности. Защото България има нужда от лидерство. Размиването на политическата отговорност зад експертна или друга подобна формула няма как да реши проблемите по разграждането на проваления властови модел, а това е историческата задача пред вас. С указ №218 ви възлагам да определите кандидат за министър-председател", каза президентът Румен Радев при връчването на третия мандат. 

"Ние разбираме отговорността, която поемаме в момента. Знаем, че България е изправена пред изпитания. Ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, което да предприеме мерките за реформа, мерките за промяна на досегашния модел на управление, да гарантира в следващите месеци стабилност на България и сигурност за българските граждани. Знаем, че сме изправени пред изпитания като народ и и ще опитаме да дадем гаранции за сигурност и стабилност. Ще опитаме всичко", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Вчера лидерът на БСП обясни, че на преговори ще бъдат поканени само "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и "Има такъв народ". Тя добави, че няма да поставят предварителни условия и определени от БСП кандидатури за министри и премиер и беше категорична, че тя няма да бъде кандидат за премиер. 

Най-голямата политическа партия "Има такъв народ" са категорични, че няма да подкрепят какъвто и да е кабинет. Дали "Демократична България" ще участва в преговорите - ще решат колективните органи на обединението. "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще отговорят на поканата за преговори, но настояват да няма участие на ГЕРБ-СДС и ДПС.

Третият мандат няма ограничения в срока за предлагане на кабинет. Когато обаче той бъде излъчен официално, отново тече 7-дневен срок, в който трябва да се събере подкрепа или мандатът да бъде върнат. Ако отново бъде неизпълнен, 46-ото Народно събрание ще бъде разпуснато и ще бъдат насрочени нови избори за парламент.  

 

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ