Радев: Здравето на българския бизнес не може да чака

Радев: Здравето на българския бизнес не може да чака

„Здравето на българският бизнес не може да чака. Предстои оценка на най-засегнатите фирми и сектори. Трябва да имаме ясни приоритети и критерии по какви механизми ще се изчисляват щетите. Вие, работодателите най-ясно може да покажете как това да стане. Вашият глас трябва да бъде уважен. Без бизнес после не може да оцелее държавата“. С тези думи президентът Румен Радев откри срещата с работодателските организации в страната.

„Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди пандемията. Всичко това, което става, ще се отрази сериозно на икономиката и щетите ще бъдат по-големи по икономически причини, отколкото по медицински. Необходимо е да се приемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали без работа и доходи. Критериите са ясни. На тези, които им е забранено да работят и са останали без доходи, трябва да бъдат конпенсирани. На тези, които имат рязък спад на продажбите поради това, че са запушени транспортните коридори, също трябва да бъдат подкрепен“, обяви председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. 

„Ние не знаем в момента степента на засегнатост в отделните икономически отрасли. Има такива, които потъват спокойно. Има такива, които са спрели. Има такива, които работят спокойни, и такива, които се развиват. Това са доставки, храни и фармация. Там, където има роботиризирани системи, работят 24 часа. Това, което държавата може да направи, тя е известна като най-сигурен платец и в този момент трябва да покаже своята коректност, изплащайки всички свои задължения по оперативни програми и обществени поръчки“, заяви Радосвет Радев, член на УС на Българската стопанска камара.

„По документите, които постъпват в БТПП, се вижда, че има сериозен застой на износа“, обяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.  

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Европейската комисия подаде иск срещу Унгария пред Съда на ЕС заради спорния ѝ закон за защита на суверенитета
Израелската армия нанесе един от най-мощните си удари в Ливан
Федерацията по вдигане на тежести обяви фалит
7-и банково-финансов форум ,,Бъдещето на парите" – Готови ли сме за дигитализация,   присъединяване към еврозоната и устойчиви финанси? 
Често срещаните грешки при водене на преговори
„Маркет ЛИНКС“: ИТН и „Величие“ не прескачат 4-процентната бариера, ако изборите бяха днес
Времето: Почти летни темпетурати, жълт код за силен вятър в 4 области
Канада обяви създаване на отбранителна коалиция срещу Русия в Арктика