Радослав Рибарски: Не можем да налагаме със задна дата мораториум на нещо, което предстои

Радослав Рибарски: Не можем да налагаме със задна дата мораториум на нещо, което предстои

Радослав Рибарски: Не можем да налагаме със задна дата мораториум на нещо, което предстои

Все още нямаме редовни комисии, предстои такива да бъдат избрани и временната комисия за енергийната комисия имаше за цел да разисква и разглежда проблемите в сектор "Енергетика". Всички партии с експерти на паритетен принцип да изкажат своите мнения, но дискусията тръгна в друга посока. Това заяви пред БНТ Радослав Рибарски, депутат от ПГ на "Продължаваме промяната" и председател на временната комисия за енергийната криза, след като се наложи приетият вчера мораториум за цените на тока, водата и парното, да бъде прегласуван днес.

"Г-жа Десислава Атанасова предложи този мораториум и това беше гласувано в зала, прието. Знаехме какво гласуваме, но нямахме реално изпратен проект", обясни Рибарски.

"Мораториумът не беше структуриран правилно, но се гласува и прие с доста голямо мнозинство", каза председателят на временната комисия.

Рибарски заяви, че веднага след гласуването е свикал извънредната комисия, тъй като мораториумът не може да остане безсрочен.

"Мораториумът ни препраща към цени от 1 януари 2021 г. Прескачаме цял регулаторен период от юни 2021. Това ни връща към съвсем различни нива на цените на електроенергията", коментира той, като добави, че именно датата 1 януари е подсказала, че има проблем с решението.

"Не можем да налагаме със задна дата мораториум на нещо, което предстои", добави той.

Рибарски подчерта, че членовете на КЕВР също са с изтекъл мандат от доста време. Той обясни кои въпроси трябва да се анализират и решат за времето до 31 март, какъвто се предвижда да е срокът на мораториума.

"За тези три месеца ще набележим мерки. Една от тях е да се види защо мрежовите цени нарастват толкова, какъв е стимулът на едно дружество да постигне по-висока ефективност и по-ниска себестойност, ако просто увеличава цената, без да оптимизира своите разходи. Такива въпроси стоят пред нас и всяка партия има своето виждане", коментира той.

Относно кризата с високите цени на тока за бизнеса, Рибарски заяви, че разбира тревогите в сектора.

"Голяма част от тях поемат високите цени, те са изцяло на борсов пазар, зависят от цените в целия регион, които последните месеци нарастват. Реално, тази изключителна ситуация е от август-септември и в цяла Европа виждаме какво се случва с цените. Зимният период не очакваме да подобри цената, но напролет се очаква проясняване на цялата ситуация", смята Рибарски.

Подпомагане на бизнеса трябва да има и тази дискусия също предстои, подчерта той.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ