Референдумът в Турция премина под знака на редица тежки нарушения

Референдумът в Турция премина под знака на редица тежки нарушения

Съдбоносният за Турция ден, в който народът трябва да определи дали да даде допълнителни правомощия на своя държавен глава, премина под знака на множество тежки нарушения.

Сред тях са агитация, фалшиви печати, недопускане на наблюдатели до секциите, арести и нападения на избиратели.

Както вече ви съобщихме, спор между двама души Диарбекир – буквално пред местна избирателна секция – доведе до престрелка и смъртта на двама души.

В град Сур пък въоръжени полицаи не са допуснали международен наблюдател в училището с изборни секции, докато в Рейханлъ са конфискувани множество фалшифицирани печати.

В Анкара са открити 120 бюлетини, които не са били подпечатани от изборната комисия. В друга секция в столицата пък са установени скъсани протоколи.

Не на последно място – в Авджълар са открити бюлетини с чужди подписи (вместо с тези на гласувалите), а в. "Джумхуриет" разпространи скандално видео, показващо как член на комисията подпечатва с "Да" най-малко 10 бюлетини.

В Истанбул е анулиран гласът на полицай, който опитал да заснеме с телефона си бюлетината, съобщава Нова телевизия. В Кючукчекмедже в Истанбул член на комисията от управляващата ПСР отказа да разпише бюлетините на гласуващи открито, без да спазват тайната на вота. В Авджълар /район в Истанбул, населен с български изселници/ са установени фалшифицирани бюлетини с чужди подписи, вместо тези на гласувалите. Също в Истанбул наблюдател от ПСР по обяд е симулирал, че гласуването е приключило и представил протокол. Пред училище в мегаполиса е паркиран автомобил, върху задното стъкло на който пише „За теб Реджеп Тайип Ердоган съм готов да кажа „Да“ и на смъртта“.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ