Рейтингът на Байдън падна на най-ниското ниво от встъпването му в длъжност като президент

Рейтингът на Байдън падна на най-ниското ниво от встъпването му в длъжност като президент

Рейтингът на Байдън падна на най-ниското ниво от встъпването му в длъжност като президент

През тази седмица рейтингът на обществено одобрение на американския президент Джо Байдън достигна най-ниското си равнище от встъпването му в длъжност, показва проучване на Ройтерс/Ипсос.

От анкетата, проведена на национално ниво между 2 и 3 февруари, става ясно, че 41% от пълнолетните хора в САЩ одобряват представянето на Байдън като държавен галва, а 56% не са доволни от неговото президентство. Останалите участници в допитването нямат определено мнение по въпроса. Прочуване от предходната седмица показваше одобрение от 45% срещу 50% неодобрение.

Резултатът от проучването е опасен знак за демократите на Байдън, които има риск да загубят контрол върху Конгреса на междинните избори през ноември.

Американците изглеждат все по-изтощени от пандемията от коронавируса и икономическите й последици. Близо три пети от хората в САЩ смятат, че страната се движи в погрешна посока, а икономиката и здравеопазването са най-често посочваните сфери, будещи тревога сред обществеността, показва анкетата.

След като започна президентството си с подкрепа от над 50%, популярността на Байдън тръгна надолу в средата на август миналата година на фона на изтеглянето на американските войски от Афганистан и нарастването на броят на смъртните случаи от COVID-19 в САЩ.

Демократите се опасяват, че недоволството от работата на Байдън може да им коства мнозинствата в Конгреса. Ако републиканците поемат контрола върху Камарата на представителите или Сената, законодателната програма на Байдън ще бъде обречена.

Популярността на Байдън обаче остава над най-ниските нива, наблюдавани по време на президентството на неговия предшественик Доналд Тръмп, чийто рейтинг на одобрение падна до 33% през декември 2017 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ