Robinhood направи най-лошият борсов дебют за компания от подобен мащаб

Robinhood направи най-лошият борсов дебют за компания от подобен мащаб

Robinhood направи най-лошият борсов дебют за компания от подобен мащаб

Платформата за търговия на капиталовите пазари Robinhood успя да направи история с дебюта си на борсата, но не по начина, на който се надяваше, пише Блумбърг.

Акциите на компанията, съоснована от родения в България Владимир Тенев, поевтиняха с 8,4% при дебюта ѝ на Nasdaq. В по-ранните часове на търговската сесия дори бе регистриран спад от 12%. Това е най-лошият дебют от 51 американски фирми, които са набрали същата или по-голяма сума от Robinhood при първичното си публично предлагане, сочат данни на Bloomberg.

Така платформата, която придоби огромна популярност сред инвеститорите на дребно по време на пандемията, измести от незавидното първо място в тази класация MF Global Holdings Ltd, чиито акции поевтиняха с 8,2% при борсовия и дебют през 2007 г.

Акциите на компанията започнаха да се предлагат в Nasdaq при първоначална цена от 38 долара, но в крайна сметка завършиха търговията при ниво от 34,82 долара.

„Само 16 от 99 листанти в САЩ компании, които са били оценени на поне 10 млрд. долара при борсовия си дебют, са регистрирали загуби при първия ден на търговия“, сочат данни на Dealogic, цитирани от Ройтерс.

Редица IPO инвеститори пренебрегнаха дебюта на Robinhood, обосновавайки решението си с опасенията, че регулаторите може предприемат мерки срещу бизнеса на компанията и посочвайки въведените от нея ограничения върху търговията с т.нар „мемеакции“ през януари, когато спекулативната търговия на книжата на компании като GameStop и AMC Entertainment разтърси фондовите пазари.

Някои анализатори смятат, че за слабия борсов дебют на компанията допринесе и решението ѝ да запази за потребителите си между 20% и 35% от своите акции по време на първичното публично предлагане.

Много IPO-та печелят от блокирането на достъпа на инвеститори на дребно, които в последствие купуват акции в първия ден на търговията на борсата и съответно дават тласък на дебюта на съответната компания. „Пазарът вярва, че институционалните инвеститори държат дадени акции по-дълго време от инвеститорите на дребно, които може да ги продадат по всяко време“, казва Рийна Агравал от Джорджтаунския университет

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ