Рокади в полското правителство

Рокади в полското правителство

Рокади в полското правителство

По предложение на премиера Матеуш Моравецки днес бяха направени промени на ключови министерски постове в полското правителство. Те бяха обявени от президента Анджей Дуда, предаде Франс прес.

Сменени бяха министрите на външните работи Витолд Вашчиковски и на отбраната Антони Мачеревич. На тяхно място бяха назначени съответно Яцек Чапутович, досегашен заместник външен министър, и Мариуш Блашчак, който до днес бе министър на вътрешните работи и администрацията.

Тереса Червинска бе назначена за министър на финансите - пост, който досега бе заеман от самия Моравецки, съобщи БТА.

Сменени бяха още министърът на околната среда Ян Шишко, на здравеопазването Константи Радживил и на цифровизацията Анна Стрежинска.

Новините за кадровите промени във Варшава дойдоха в навечерието на визитата на премиера Моравецки в Брюксел, където той ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

През декември срещу Полша беше задействан чл. 7 от Договора за ЕС заради безпокойство за независимостта на полската съдебна система. Това бе безпрецедентна мярка в историята на съюза, която може да доведе до отнемането на правото на глас на Варшава в европейските институции.

ЕС настоява за върховенство на закона, разделение на властите и свобода на словото.

По повод промените в полското правителство Асошиейтед прес отбелязва, че страната се опитва да възприеме по-отстъпчив подход спрямо ЕС. Министърът на правосъдието Збигнев Жобро, автор на спорната реформа на съдебната система, породила протести в Полша и критики от страна на ЕК, обаче не бе сменен. Това е индикация, че премиерът подкрепя тази реформа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ