Румен Радев: Парламентът атрофира

Румен Радев: Парламентът атрофира

Румен Радев: Парламентът атрофира

„Парламентарната република атрофира. Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско”. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев по повод една година от встъпването си в длъжност.

„Трябва да отстояваме демократичните си права. Ще настоявам за прозрачност на собственост, управленски решение и харчене на публични средства. Ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото. Ще работя за реформа в правосъдната реформа и антикорупционното законодателство. Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече. Децентрализацията на общините е важна стъпка. Необходими се неотложни мерки в системата на образованието, свързани не само със заплати и ремонти на училища”, подчерта президентът.

Според него от особена важност е засилването на Трансатлантическото сътрудничество.

„Предстоят важни посещения у нас и зад граница. В сферата на сигурността ще настоявам за интегриран подход при решаването на проблемите в сектора. Планирането на отбраната трябва да бъде всеобхватен и дългосрочен процес. Ще следя за своевременно разработване на Програмата за отбранителните способности 2030. Време е да се осъзнаем, че политиката за сигурност вече не е чисто военен въпрос, а нов импулс на интеграционните процеси в ЕС”, допълни Радев.

„Считам, че в идните месеци и години е нужно национално усилие за преодоляване на моралната криза на българското общество. Нейни рожби са и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъпленията срещу свободата на словото. Доказахме, че президент и вицепрезидент могат да работят ефективно в екип”, каза президентът.

Първата година на Радев като президент

„Мандатът започна с формиране на служебно правителство. Кабинетът на „Герджиков“ изпълни безупречно основната си мисия. Подписан бе Национален рамков договор в здравеопазването, правителството събра десетки милиони просрочени вземания, бе спряна процедурата по концесиониране на Летище София. Отмени се наредбата за интеграция на чужденци. Редовното правителство обаче побърза да я поднови. След проведени консултации с всички парламентарно представени политически сили, връчих мандат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложих вето. Упражних това правомощие в интерес на български граждани. 4 от ветата бяха преодолени, при две вета са постигнати резултати – при закона за концесиите и при закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. отмяната на мораториума съхрани живота на множество тежко болни. Сезирах Конституционния съд относно СЕТА”, обобщи Радев първата си година като президент.

По думите му българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното.

„През годината приех част от поканите и осъществих 22 посещения зад граница. От февруари до май представлявах България на 4 заседание на Европейския съвет. Вярвам, че 2018 г., в която отбелязваме 140 години от Освобождението на България, е възможност да изведен българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих”, каза Радев.

Президентът уточни, че голяма част от усилията му са били посветени на изграждане на ефективен антикорупционен модел.

„Цялата истина за КТБ гражданите очакват от съда. Приетият антикорупционен закон е слаб. Ръководството на антикорупционния орган ще се избира от парламента, който избира правителството. Това отсега поставя под въпрос неговата независимост. Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите. България е в критичен момент от своето развитие. Председателството не отменя дебата. Председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми”, допълни Радев.

По материали на "Фокус" и БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ