Румъния: Нови многохилядни протести срещу корупцията

Румъния: Нови многохилядни протести срещу корупцията

Над 100 хиляди румънци излязоха отново на протести снощи в столицата Букурещ заради извънредния указ на правителството, оправдаващ корупцията.

Управляващите социалдемократи приеха промените в наказателния кодекс през главата на парламента и ги публикуваха спешно и среднощно в румънския държавен вестник.

За часове след решението из цяла Румъния започнаха най-масовите протести след падането на комунистическия режим през 1989 г.

Демонстрантите настояват за отмяна на указа, правителството заяви, че няма да го отмени.

Протестиращи подаряваха снощи цветя на полицаите, охраняващи протеста и скандираха "Полицията е с нас". След сблъсъците в сряда вечерта, полицаите раздаваха листовки със съвети към митингуващите да избягват агресивни хора.

Министърът на търговията Флорин Николае Жияну подаде оставка в знак на протест срещу амнистирането на корупцията.

Президентът на страната Клаус Йоханис поиска Конституционният съд да отмени спорния акт.

Европейската комисия предупреди Букурещ, че рискува да загуби еврофинансиране, ако не прекрати декриминализирането на злоупотребата с власт.

Румънският премиер Сорин Гриндеану обаче заяви, че правителството ще продължи да декриминализира редица корупционни практики.

В момента около 2000 румънски политици са обвиняеми за корупция.

Лидерът на партията Ливиу Драгня, вече осъден на 2 години условно за злоупотреба с власт през 2012, заяви, че протестите са част кампания от лъжи. Заради присъдата той няма право да стане премиер.

В момента Драгня отново е обвиняем за корупция на стойност 24 000 евро. Той отрича, че една от целите на скандалния указ, в който прагът на позволената корупция е около 45 000 евро, е да го спаси от затвор.   

„Правителството и партиите, които го поддържат, все още възнамеряват да упражняват изпълнителната и законодателната власт. Всеки опит да се подрине работата на кабинета е опит за дестабилизиране на върховенството на закона в Румъния“, каза Драгня.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ