Румъния остава без правителство след вот на недоверие

Румъния остава без правителство след вот на недоверие

Румъния остава без правителство след вот на недоверие

Дясноцентристката управляваща коалиция в Румъния се разпадна, след като депутатите гласуваха да свалят администрацията на премиера Флорин Къцу. Опозиционната лявоцентристка Социалдемократическа партия (PSD) и крайнодесният Алианс за единство на румънците (AUR) се присъединиха в подкрепа на вота на недоверие от бивши членове на коалицията от Съюза за спасение на Румъния, USR, известен преди и като USR-PLUS, пише Politico.

Колапсът на кабинета може да доведе до предсрочни избори в северната ни съседка, които се задействат, когато премиер и кабинетът му бъдат отхвърлени два пъти подред от депутати. Това може да отнеме месеци, оставяйки страната в безизходица.

Къцу заяви, че „всички опции остават на масата“, включително възможността да ръководи правителство на малцинството, което би имало драстично ограничени правомощия. Управляващата коалиция се разпадна миналия месец, когато реформистката USR изтегли министрите си от правителството поради разногласия относно плана за разходи за местно развитие и реформи в правосъдието.

Дачиан Чолош, който тази седмица зае поста на лидер на USR, ще направи опит да замени Къцу. Но вътрешни лица от USR заявиха в тв интервюта, че ще приемат номинация от Националната либерална партия, от която бе издигнат досегашният министър-председател. Списъкът с приемливи кандидати не включва Къцу, който „няма професионални и човешки качества, необходими за ръководене на румънско правителство“ според вицепрезидента на USR, Дан Барна.

Политическата криза усложнява проблемите на Румъния, която се бори с четвърта вълна от пандемията от COVID-19. Здравната система не е в състояние да се справи с търсенето на легла за интензивно лечение. Само около една трета от възрастните са получили ваксина срещу коронавируса, а служители казват, че обмислят да отправят официално искане до други държави да приемат инфектирани пациенти.

Скокът в цените на енергията в Европа не подмина и Румъния, пораждайки висока инфлация и опасения относно разходите за живот.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ