Румънското правителство оцеля при вот на недоверие

Румънското правителство оцеля при вот на недоверие

Социалдемократическото правителство в Румъния оцеля след вот на недоверие в парламента.

Вотът, озаглавен "Правителството на Гриндяну - правителство на националната провокация. Не легализирайте кражбата в Румъния", бе поискан от десноцентристката опозиция. Той бе подкрепен със 161 гласа при необходими 233 гласа в 432-членния парламент.

Депутатите и сенаторите от управляващата соцкоалиция се въздържаха при гласуването.

До вота на недоверие се стигна след масовите протести против набързо и на тъмно прокараната с указ Поправка в Наказателния кодекс, смекчаваща наказанията за корупция и злоупотребата с власт.

Под натиска на обществото кабинетът на Сорин Гриндяну оттегли указа. Това обаче не спря протестите, тъй като се разбра, че правителството не се е отказало от промените и ги е внесло за разглеждане в парламента.

Лидерът на управляващата партия Ливиу Драгня, който вече има една присъда за злоупотреба с власт, а в момента отново е обвиняем, нарече протестите срещу указа платени и професионално организирани.

Паралелно с протестите против правителството бяха организирани контрапротести срещу президента Клаус Йоханис, който сезира Конституционния съд за спорния указ.

Конституционният съд в Румъния обяви междувременно, че правителството не е нарушило основния закон чрез прмените в Наказателния кодекс. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ