Русия: Алексей Навални бе арестуван и освободен

Русия: Алексей Навални бе арестуван и освободен

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, арестуван вчера на забранена от властите демонстрация в Москва, бе освободен снощи, предаде Ройтерс.

Навални свика протест срещу измамата на президентските избори на 18 март. Опозиционният  лидер призова за бойкот на нечестните избори. В демонстрацията участваха хиляди руснаци.

Снощи Навални бе пуснат на свобода без обвинение, но ще бъде призован по-късно пред съда, съобщи адвокатката му Олга Михайлова пред Ройтерс Най-сериозният критик на Путин е застрашен от 30 дни затвор за нарушаване на закона за демонстрациите.

„Избори без избор“, „Путин крадец“ и „Страна без бъдеще“ гласяха част от лозунгите на демонстрантите. По традиция московската полиция съобщи за много по-малък брой протестиращи – около 1000, а независимите информационни агенции за най-малко 4000, предимно млади хора.

В Санкт Петербург, където протестът също беше забранен, имаше и слогани „Долу властта на чекистите“ (Путин е офицер от съветската КГБ, бел. ред.).

На тази избори Путин се кандидатира за четвърти път. Той заобиколи конституционното ограничение за два мандата , като след втория издигна премиера си Дмитрий Медведев за един мандат и временно бе премиер на негово място. Заради Путин освен това през 2008 г. президентският мандат беше удължен от 4 на 6 години.

Около 180 души са били арестувани заедно с Навални на демонстрациите в двайсетина руски града.

Сутринта, преди протестите, полиция нахлу в офиса опозиционния лидер, за да попречи на стрийминга на едно от шествията в източната част на страната.

Макар да е ясно, че Путин ще спечели изборите, руската избирателна комисия за всеки случай забрани на Навални да участва на всички избори до 2028 г. заради съдебното му досие с няколко ареста и присъди за организирането на незаконни манифестации.

Путин се надява да спечели четвъртия си мандат с рекордна избирателна активност и целият държавен апарат е мобилизиран за целта. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA
S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Сърбия от "BB+" на "BBB-"
5 техники за израстване на екипния дух
Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията
"Живей добре като харчиш по-малко": новата стратегия на китайците за евтини алтернативи