Руската Дума обмисля наказания за ругаене на съседите

Руската Дума обмисля наказания за ругаене на съседите

Руската Дума обмисля наказания за ругаене на съседите

Правната комисия в руския парламент препоръча да се приеме на първо четене законопроект, забраняващ ругаенето на съседи. Нецензурният език досега беше забранен само на обществените места. Сега ще бъде забранен частично и вкъщи.

Законът няма да преследва домашните скандали, но ще наказва прегрешилите, ако скандалът излезе извън дома.

Комисията препоръчва по-тежки наказания за дребно хулиганство, включително за ругаене, което да се смята за административно нарушение и при домашни скандали.

Според руските законодатели ругаенето понижава качеството на живот на населението и има негативно влияние върху нравствеността и младежта, създава нервна обстановка в местата за живеене и кара хората да се чувстват беззащитни.

Проектът е внесен от представители на пропрезидентската партия „Единна Русия“. Според теста семейните скандали зад стените на дома не се смятат за дребно хулиганство. Ако излязат извън дома обаче стават нарушение на закона.

 „Фразата "обществени места" в действащия закон не позволява наказването на всички хулигани. А ако съседът се напие и започне да досажда на другите съседи и да им звъни по вратите? Сега може да се оправдае, че него прави на обществено място. С новия закон няма да може да се измъкне“, коментира депутатът Дмитрий Вяткин пред руската секция на Би Би Си.

Глобите за ругатни ще бъдат увеличени 2 пъти до 2000 рубли или 15 дни арест.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ