Руски медии: Радев и Путин възстановиха диалога между двете страни

Руски медии: Радев и Путин възстановиха диалога между двете страни

Руски медии: Радев и Путин възстановиха диалога между двете страни

Президентът на Русия Владимир Путин и неговият български колега Румен Радев решиха да възстановят диалога между двете страни. Така "Росийская газета" обобщава вчерашната среща между двамата лидери, "подробно обсъдили" в Сочи "отношенията между Москва и София в различни сфери, включително проблемни".

"Самият факт, че се състояха такива преговори, е добър сигнал за подновяване на руско-българските отношения в пълен формат". Така изданието представя позицията на Владимир Путин в статия със заглавие: "Насрещни стъпки". Вестникът отбелязва интереса на журналистите в Москва към "газовия въпрос" след предложението на Румен Радев към руския премиер Дмитрий Медведев предния ден "да се преразгледа възможността за преки доставки на газ от Русия през Черно море". След разговори на четири очи и между делегациите Радев и Путин обаче не се спряха на тази тема, добавя "Росийская газета".

"Президентът на България покани Путин на гости" - на ответно посещение в страната си, пише "Нюз.ру" и заключава: "България много иска пак да се сприятели с Русия".

Българският лидер "пристигна при Путин за тръбопровод - в Сочи бе обсъдено възраждането на газопровода "Южен поток". "Едва-що долетял в Русия", Румен Радев "веднага хвърли козовете на масата с изявлението, че много иска да възкреси" проекта, отбелязва в. "Комсомолская правда".

Преди няколко години българите под натиск от ЕС погребаха този проект, крайно изгоден за всички от икономическо гледище, като забраниха на Русия да прокара газопровода до техния бряг. В България тъй си останаха да лежат тръбите, докарани, за да започне строежът, а Русия се пренасочи към другия край на Черно море и почти завърши вече "Турския поток", напомня всекидневникът. И ето, години по-късно в България взеха да излизат дописки със заглавия като "С отказа от газопровода подарихме на Турция 750 милиона долара годишно" - сумите, плащани за транзит. С цел да сондира почвата в Русия пристигна Румен Радев, пояснява той.

Според "Комсомолская правда" Путин фактически изтъкнал на срещата, че "през последните години България не полагала особени усилия да се обръща към Русия". Същевременно вестникът определя енергийната сфера като приоритет във взаимните интереси, както показвало присъствието на руския енергиен министър Александър Новак и на промишления министър Денис Мантуров, на срещата в Сочи.

"Най-интересното е, че въпреки всичко Русия не хлопна вратата пред България. И отговаряйки на журналистически въпроси, Путин каза, че проектът все още е възможен", коментира вестникът. Изданието уточнява, че Путин поискал "абсолютно железни гаранции с юридически характер". Руският лидер обеща да продължи дискусиите за газопровода с българския премиер Бойко Борисов, който след няколко дни ще посети Москва, добавят изданията.

Българските власти направиха сериозна грешка с отказа да строят газопроводи в рамките на проекта "Южен поток". Сега е твърде късно той да бъде подновен, смята руският политолог Николай Топорнин според изданието "Икономиката днес".

Шансовете за подновяване на този проект според него са "крайно малки". Не се знае кой ще отпусне пари за строежа. Ако ЕС се откаже, България не ще може да го плати, убеден е експертът.

"Според мен влакът вече е заминал, защото Русия строи друг газопровод", цитира коментар на Топорнин сп. "Политическа експертиза".

По материали на БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ