САЩ и Китай възобновяват ключови търговски преговори

САЩ и Китай възобновяват ключови търговски преговори

САЩ и Китай възобновяват ключови търговски преговори

Китай не иска засилване на напрежението в търговските отношения със САЩ, заяви днес говорителят на китайското търговско министерство Гао Фън, цитиран от Асошиейтед прес.

Пред журналисти Гао Фън допълни, че страната му се надява САЩ да помогнат за решаването на случая с китайската технологична компания Зет Ти И (ZTE Corp), на която й бе забранено да търгува с американски доставчици.

Днес по-късно във Вашингтон САЩ и Китай ще възобновят деликатните си преговори по търговските спорове. Ако те се провалят, има опасност след по-малко от седмица да влязат в сила обявените американски санкции, съобщи Франс прес.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин ще ръководи разговорите с китайската делегация, оглавявана от вицепремиера Лю Хъ. Преговорите ще се водят днес и утре във Вашингтон.

Лю Хъ, който е близък на президента Си Цзинпин, и отговаря за икономическата политика на азиатския гигант, вече проведе първи кръг от преговори в Пекин с американската делегация, водена от Мнучин, който не доведе до значителен напредък в търсенето на решения.

Администрацията на президента Доналд Тръмп се надява, че преговорите с Китай ще доведат до ребалансиране на двустранните икономически отношения, обяви снощи пресслужбата на Белия дом.

Тръмп не веднъж е заявявал, че не приема гигантския външнотърговски дефицит в търговията с Китай, който, по думите му, е достигнал 500 милиарда долара годишно. На 22 март държавният глава на САЩ подписа меморандум, който предвижда да бъдат приложени комплекс от мерки срещу "нечестната" търговска политика на Пекин, чиято същност е да принуждава американски компании да предоставят технологията си и интелектуалната си собственост на китайския предприятия.

На 3 април Вашингтон обяви планове да наложи мита от 25 процента на 1300 стоки, внасяни от Китай, чиято обща стойност е 50 милиарда долара. В отговор Пекин реши да въведе мита от 25 процента върху вноса на американски автомобили и селскостопанска продукция като общо тези санкции биха засегнали 106 вида продукта. След това Тръмп възложи да се подготви нов списък на вносни китайски стоки на обща стойност 100 милиарда долара, които да бъдат облагани с допълнителни мита.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ