САЩ искат други условия в споразумението за климата

САЩ искат други условия в споразумението за климата

САЩ искат други условия в споразумението за климата

Възможно е САЩ да се върнат в Парижкото споразумение за климата, ако бъдат третирани по по-справедлив начин. Това каза американският президент Доналд Тръмп на пресконференция с норвежката премиерка Ерна Солберг.

"Честно казано, това е споразумение, с което нямам никакъв проблем, но имам проблем със споразумението, което са подписали (предишната администрация), защото, както винаги, са сключили лоша сделка. Така че можем да помислим да се върнем в него“, каза Тръмп, цитиран от Франс прес.

Милиардерът обяви миналия юни, че оттегля САЩ от споразумението за климата, понеже е „много несправедливо към САЩ“. Тогава обясни, че икономическите и финансови условия в документа са „драконовски“ и че оттеглянето е „потвърждение на американския суверенитет“. Сред най-засегнатите от условията щяха да бъдат централите на въглища и минната индустрия в щати, където Тръмп получи силна подкрепа.

Неотдавна той пак заяви желание да поднови преговорите или за връщане в споразумението, или за ново споразумение при условия, които са “справедливи за САЩ“. Решението му за напускане на споразумението предизвика множество декларации на американски отрасли, че доброволно ще спазват договора за климата.

Според Тръмп страховете от глобалното затопляне са силно преувеличени. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ