САЩ: Ключов член на Върховния съд подаде оставка

САЩ: Ключов член на Върховния съд подаде оставка

САЩ: Ключов член на Върховния съд подаде оставка

81-годишният съдия от Върховния съд Антъни Кенеди подаде оставка от 31 юли и осигури на президента Доналд Тръмп уникален шанс да промени политическия баланс в най-висшата  съдебна инстанция в САЩ. От 1991 г. нито един президент не е имал такава възможност.

Кенеди бе съдия от 43 г., 30 от тях във Върховния съд, назначен от Роналд Рейгън. Вчера той се е срещнал с Тръмп в Белия дом, пише „Фигаро“.

Процедурата за назначаване на нов съдия ще започне незабавно, заяви Тръмп, който ще има рядката възможност да назначи дама върховни съдии през първия си мандат. Първият бе Нийл Горсъч през април 2017. Ще е някой от листата с 25 имена, селекционирани през ноември миналата година с активното участие на Федералисткото общество и вицепрезидента му Леонард Лео, който обявява за своя мисия „противодействието на либералните идеи“ в правосъдието, стана ясно от думите на Тръмп.

Замяната на Кенеди предвещава битка в Сената, прогнозират експертите. Демократите нямат мнозинство, за да отхвърлят номинацията на Тръмп, но имат механизми да забавят или да блокират процеса до парламентарните избори през ноември с надеждата да ги спечелят.

Назначението е ключово, тъй като след повече от четвърт век републиканците имат възможност да наложат солидно партийно мнозинство сред 9-има членове на най-висшата съдебна инстанция в САЩ.

Кенеди бе компромисно назначение на Рейгън, който го предложи през 1988 г., след като първата номинация – на консерватора Робърт Борк, бе отхвърлена от Сената. Кенеди разочарова твърдия лагер в Републиканската партия с умерените си възгледи и стана „центристкият“ глас в много важни решения на съда – достатъчно консервативен, за да подкрепи свалянето на финансовите ограничения за предизборните кампании, както и правото за носене на оръжие, но и достатъчно либерален, за да подкрепи хомосексуалните бракове и правото на аборт.

По повечето чувствителни теми Антъни Кенеди беше съдията, който осигуряваше мнозинството на единия или на другия лагер.

Неговият консервативен наследник ще изпълни едно от основните обещания на Тръмп в кампанията му да осигури дясно мнозинство във Върховния съд за десетилетия напред. На това се крепи и солидната подкрепа на 81% от американските евангелисти за Тръмп. В новия си състав съдът може да преразгледа въпроса за абортите или да разшири правото за носене на оръжие.

Двама от четиримата „либерали“ във Върховния съд са прехвърлили 80-годишна възраст. Нито един от консерваторите не е по-възрастен от 70 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ