САЩ наложиха санкции на близък до Путин и на обвинените за убийството на Литвиненко

САЩ наложиха санкции на близък до Путин и на обвинените за убийството на Литвиненко

САЩ наложиха санкции на близък до Путин и на обвинените за убийството на Литвиненко

Американският Сенат ще обяви днес нови санкции срещу Русия заради руската намеса в президенските избори, съобщиха Ройтерс и РИА Новости.

Вчера министерството на финансите на САЩ наложи санкции на още петима руски граждани, сред които е и близкият до Владимир Путин шеф на Следствения комитет Александър Бастрикин. В „списъка Магнитски“ са добавени освен това Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун - двамата обвинени във Великобритания за убийството на бившия шпионин от КГБ Александър Литвиненко, убит с полоний през 2006 г. Днес Ковтун е предприемач, а Луговой е депутат от партията на Жириновски.

Черният списък е наречен на „закона Магнитски“, приет през 2012 г., който позволява замразяването на авоарите на високопоставени руснаци в САЩ, които според Вашингтон са извършили нарушения на човешките права. Забранено им е и да влизат на територията на САЩ.

Другите двама санкционирани са следователят Станислав Гордиевски и Генадий Плаксин – и двамата свързани с преследването и последвалата смърт през 2009 г. на юриста Сергей Магнитски, на когото е наречен законът.

На 6 януари ЦРУ, ФБР и АНС публикуваха доклад, в който обвиняват Русия за тайни операции за влияние върху президентските избори в САЩ. Смята се, че Москва стои зад хакерските атаки срещу изборната система в страната в полза на Доналд Тръмп. Той от своя страна нарече обвиненията срещу Русия „смехотворни“.

Двама високопоставени републикански сенатори призоваха Тръмп да наложи санкции на Русия в отговор на доклада на разузнавателните агенции.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ