САЩ наложиха санкции на руските тролове

САЩ наложиха санкции на руските тролове

САЩ наложиха санкции на руските тролове

Руското министерство на финансите разшири санкциите срещу Русия, като включи в списъка бизнесмена Евгений Пригожин (известен като готвача на Путин) и още 18 души, 3 компании, включително и „Агенцията за интернет изследвания“, известна като „“фабриката за тролове“, съобщи Би Би Си.

Новите мерки са въведени по силата на „Акта за противодействие на противниците на САЩ чрез санкции“, който бе издаден миналата година от президента Тръмп.

"Администрация на САЩ противодейства на  зловредната киберактивност на Русия, включително на опитите й да се намесва в американските избори, разрушителните кибератаки и кражби, насочени към критично важната инфраструктура", се казва в изявлението на финансовия министър Стивън Мнучин.

По думите му ще бъдат наложени и допълнителни санкции срещу руски чиновници и олигарси.

В новия списък почти всички са свързани с „фабриката за тролове“ и компаниите на Пригожин,  които са я финансирали. Бизнесменът и двете му компании вече са обект на санкции по друго причина – заради предполагаемото му участие в конфликта в източна Украйна.

Двама души от новия списък са свързани с ГРУ според американското министерство на финансите. ГРУ и ФБС – разузнаването и службата за сигурност, са под американските санкции от декември 2016, но са добавени и в новия списък.

През февруари голямото жури на федералния съд в окръг Колумбия официално обвини "Агенцията за интернет изследвания“ за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ