САЩ наложиха санкции на венецуелския президент Мадуро

САЩ наложиха санкции на венецуелския президент Мадуро

САЩ наложиха санкции на венецуелския президент Мадуро

САЩ въведоха безпрецедентни юридически и икономически санкции срещу венецуелския президент Никола Мадуро, когото Вашингтон нарече „диктатор“.

Мерките са реакция след изборите за конституционно събрание в неделя, които опозицията бойкотира. Гласуването бе на фона на масови протести. 10 души бяха убити.

„Незаконните избори вчера потвърждават, че Мадуро е диктатор, който отхвърля волята на венецуелския народ“, подчертава американският министър на финансите Стивън Мнучин в официално съобщение снощи.

Министерството замразява всички авоари на Мадуро, които открие в САЩ, и забранява на американските граждани да сключват сделки с него.

Шефът на пресслужбата на Държавния департамент коментира, че американското правителство смята да продължи да предприема мерки срещу „архитектите на авторитаризма” във Венецуела. 

Санкциите бяха обявени ден след като Вашингтон наложи наказателни мерки и срещу Китай и малко след като затегна мерките срещу Русия.

Мадуро заяви, че „няма да се подчини на заповедите на империалистите и на чужди правителства“.

Той отговори с ирония на санкциите, като коментира, че в САЩ можеш да станеш президент с 3 млн. гласа по-малко от противника и това е „фамозна демокрация“. По думите му мерките са свидетелство за „отчаянието“ и „омразата“ на Тръмп към социалистическото правителство.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ