САЩ напредват с плановете си за създаване на арабски антиирански съюз

САЩ напредват с плановете си за създаване на арабски антиирански съюз

Администрацията на Тръмп напредва с плановете за създаване на "арабско НАТО", което да обедини партньори на САЩ в Близкия изток в антиирански съюз, предаде Асошиейтед прес.

Държавният секретар Майк Помпейо се срещна вчера в Ню Йорк с външните министри на Бахрейн, Египет, Йордания, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), за да придвижи проекта. Държавният департамент заяви, че Помпейо е подчертал нуждата от разгром на групировката "Ислямска държава" и други терористични организации, както и приключването на конфликтите в Сирия и Йемен, укрепване на сигурността на Ирак и "възпиране на зловредната дейност на Иран в региона".

От Държавния департамент съобщиха, че министрите са се обединили около необходимостта да се посрещнат заплахите от страна на Иран, насочени към САЩ или региона, предаде БТА. Те проведоха ползотворни разговори за създаването на организацията, получила известност като "Близкоизточен стратегически съюз" за развитие на сигурността и стабилността в региона.

В изявлението не беше посочена времева рамка за създаването на съюза, но бе заявено, че Помпейо ще продължи да работи за това в следващите седмици и месеци.

Напредъкът в създаването на съюза е спъван от неразрешен спор между Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Катар, който раздели членовете на Съвета за сътрудничество в Залива. Саудитска Арабия и ОАЕ обвиняват Катар, че не прави достатъчно за борбата с екстремизма, с финансирането на тероризма и, че се сближава твърде много с Иран. Катар отхвърля тези обвинения. От юни 2017 г. Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн, заедно с Египет, бойкотират Катар и настояват Доха да ограничи дипломатическите си връзки с Иран, да закрие получаващата държавно финансиране телевизия Ал Джазира, и да прекъсне връзките си с "терористични организации" като Мюсюлмански братя и Хизбула.

Посредничеството на Кувейт и на САЩ не успя да разреши спора, за който американски представители предупредиха, че може да повлияе на борбата с "Ислямска държава".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ