САЩ обвиняват ЕС в "лицемерна" и "изкривена" употреба на правилата на СТО

САЩ обвиняват ЕС в лицемерна и изкривена употреба на правилата на СТО

САЩ обвиняват ЕС в "лицемерна" и "изкривена" употреба на правилата на СТО

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп остро разкритикува Европейския съюз за вносните мита, обявени в отговор на въведеното от Вашингтон облагане на вноса на стомана и алуминий, обвинявайки Брюксел в "лицемерна" и "изкривена" употреба на правилата на Световната търговска организация (СТО), предаде Франс прес.

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър заявява в комюнике, че "Европейският съюз е изработил неоснователна правна теория", за да оправдае митническото облагане в отговор на американските мита върху стоманата.

Той обвинява "ЕС и други", сред които Китай, че "изкривяват правилата на СТО, за да означават това, което им харесва, когато им харесва".

С въведените наскоро мита Европейският съюз и Китай "игнорират правилата на СТО когато им е удобно", подчертава Лайтхайзър.

Американската администрация е на мнение, че ответните мерки на търговските им партньори са неоправдани, тъй като Съединените щати имат едностранното право да защитават стоманодобивната си промишленост "в името на националната сигурност", отбелязва търговският представител.

В заключение той предупреждава, че "САЩ ще вземат подходящи мерки, за да защитят интересите си".

Президентът Доналд Тръмп вече размаха заплахата да обложи с мита вноса на европейски автомобили и предупреди, че може може да въведе мита за стоки от Китай на потенциална стойност 400 милиарда долара.

След като Вашингтон въведе мита от 25 процента за вноса на стомана и 10 процента за вноса на алуминий, ЕС отговори, като наложи в петък мита върху американски стоки за 3,2 милиарда долара, включително за мотоциклети, бърбън и джинси.

В комюникето си Лайтхайзър обвинява европейските ответни мерки, че са "замислени, за да накажат американските компании и техните работници".

Съобщението беше разпространено, след като прочутият производител на мотоциклети Харли-Дейвидсън (Harley-Davidson) обяви, че ще премести производството си извън САЩ, за да избегне митата за внасяните в Европа мотоциклети (около 17 на сто от продажбите му).

В отговор Тръмп гръмко заяви, че "Харли-Дейвидсън не може да се произвежда в друга страна. Никога!", като заплаши да наложи мита на компанията, ако премести производството си извън САЩ.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ