САЩ пращат енергийни експерти в България

Manager News

Съединените американски щати ще изпратят екип от енергийни експерти, които да помогнат за развитието на България като енергиен център на Балканите. Те ще посетят АЕЦ „Козлодуй” и площадката на АЕЦ „Белене”, както и хранилищата за газ в страната. Това съобщи посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа по време на бизнес закуска с Американската търговска камара.

“Диверсификация на газовите връзки чрез интерконектора с Гърция, както и изграждане на нови - с Румъния до Австрия, със Северна Македония също трябва да е приоритет, тъй като в момента България внася по-голямата част от енергийните си ресурси от Русия. Прекрасно е, че България има възможности за доставка на газ от други източници, освен Русия, и така е възможна диверсификацията. Тоест, да не зависите само от една държава“, добави Мустафа, цитирана от Нова телевизия.

За работата си в България американският посланик очерта три основни приоритета:  свързаност, сътрудничество и борба с корупцията. По-добри отношения между България и Запада, внимание към жените, младежите и малцинствените общности, уважение към различните култури и народи са част от темите, по които ще работи Мустафа.

Посланикът на САЩ се похвали, че вече е успяла да направи възможна срещата между президента Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов, която ще се състои на 25 ноември. Според нея Тръмп и Борисов ще говорят за тясно сътрудничество в сигурността, енергийните доставки, икономиката и върховенството на закона.

Херо Мустафа изтъкна и ролята на страната ни като лидер в интеграцията на района, укрепване на граничния контрол и миграцията като външна граница на ЕС.

По думите й до три години България може да се превърне в най-привлекателната дестинация за американските компании в региона, но само ако се постигне върховенство на закона и се пребори корупцията.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ