САЩ: Първи обвинения и арести за руската връзка в изборите

САЩ: Първи обвинения и арести за руската връзка в изборите

САЩ: Първи обвинения и арести за руската връзка в изборите

Голямото жури, свикано от специалния прокурор Робърт Мълър, е одобрило в петък първите обвинения по разследването на руската намеса в американските избори, съобщи Си Ен Ен.

Още понеделник хората, на които бъдат повдигнати обвинени, ще бъдат задържани, казва източник на телевизията. Засега колко души ще бъдат обвинени, нито имената им, нито какво е било участието им. Няма и официални коментари.

През май Мълър бе назначен за специален прокурор за разследването на „руската връзка“ избора на Доналд Тръмп, след като президентът уволни директора на ФБР Джеймс Коми. В началото на август Мълър свика Голямото жури.

„Уолстрийт джърнъл“ цитира запознати с разследването, според които вчера е било предявено обвинение на най-малко един човек.

Според източник на Ройтерс решението за арест, който Голямото жури е одобрило, е запечатано до понеделник по нареждане на федералния съдия и името на обвинения ще се разбере в понеделник.

Тръмп и Кремъл категорично отричат руската намеса в американските избори, а новият американски президент прие с недоволство назначаването на Мълър за специален прокурор.

През януари американските разузнавателни агенции заключиха, че Русия се е намесила в полза на кандидата Тръмп и против съперничката му Клинтън чрез кибератаки и пропаганда в социалните мрежи.

Според близки до Мълър той е разследвал финансовите връзки между някои от съветниците на Тръмп и чужди правителства, сред които тези на Русия и Турция, както и подозрения за пране на пари, укриване на данъци и други финансови престъпления.

Сътрудниците на прокурора са разпитвали дълго бившия шеф на администрацията на Белия дом Райнс Прибъс, бившия говорител Шон Спенсър и други висши представители на администрацията. През юли ФБР претърси дома на бившия директор на кампанията на Тръмп Пол Манафорт

Във фокуса на разследването е и Майкъл Флин, съветник на Тръмп по време на кампанията, а след това за кратко съветник по националната сигурност, преди да подаде принудително оставка през февруари заради контактите си с руския посланик във Вашингтон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ