Саудитска Арабия: Израел има право на своя земя

Саудитска Арабия: Израел има право на своя земя

Саудитска Арабия: Израел има право на своя земя

Саудитският престолонаследник Мохамед бен Салман заяви, че Израел има правото да живее мирно на своя територия – ново потвърждение за връзките между Саудитска Арабия и Израелската държава, предава Ройтерс.

Мисля, че палестинците и израелците имат право на собствена земя. Но трябва да постигнем мирно споразумение, за да гарантираме стабилността на всеки и да поддържаме нормални връзки, каза принцът в интервю за американското списание „Атлантик“.

Саудитска Арабия, където се намират няколко от свещените места за мюсюлманите, не признава държавата Израел. От дълги години дипломатите й настояват за оттегляне на израелската от окупираните от 1967 г. територии, които палестинците обявяват за своя държава.

Имаме религиозни опасения за свещената джамия в Йерусалим и правата на палестинците. Нямаме възражение против други хора, коментира престолонаследникът.

Нарастването на напрежението между Иран и Саудитска Арабия подхрани спекулациите за възможното сближаване между саудитците и израелците – и едните, и другите определят Иран като непосредствена заплаха.

Миналия месец Рияд откри за пръв път отвори търговското си въздушно пространство за израелски самолети - решение отнело двегодишни преговори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ