Саудитски принц платил 1 млрд. долара, за да излезе от ареста

Саудитски принц платил 1 млрд. долара, за да излезе от ареста

Саудитски принц платил 1 млрд. долара, за да излезе от ареста

Високопоставеният саудитски принц Митеб бин Абдулах бе освободен вчера от ареста след "приемливо споразумение", заплащайки на властите над един милиард долара. Това съобщи снощи саудитски представител, участващ в кампанията срещу корупцията в кралството, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Митеб, който бе началник на елитната Национална гвардия, бе сред десетките членове на кралското семейство, министри и други бивши и настоящи висши чиновници, засегнати от мащабно разследване за корупция, започнато от престолонаследника принц Мохамед бин Салман. 

Принц Митеб беше смятан преди време за основен претендент за трона. 

Според източника на Ройтерс не е известна сумата срещу която Митеб е бил пуснат на свобода, но се смята, че тя надхвърля "еквивалента на един милиард долара". 

"Ясно е, че споразумението включва признание в корупция", каза още източникът. Той добави, че още трима заподозрени за корупция, са се споразумели с властите и прокуратурата е решила да освободи известен брой от задържаните и да предяви обвинения към най-малко петима от тях.

Смета се, че антикорупционната кампания е и разчистване на сметки по върховете в Рияд и чрез нея 32-годишният престолонаследник Мохамед бин Салман укрепва още повече властта си. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ