Съдът разреши вписване на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ"

Съдът разреши вписване на партията на Слави Трифонов Има такъв народ

Съдът разреши вписване на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ"

Софийски градски съд постанови вписване на партия "Има такъв народ" в публичния регистър на политическите партии. Съдебният състав, с председател съдия Цветанка Бенина, прие, че са изпълнени всички законови изисквания, молбата за регистрация е основателна и процесуално допустима. Символът на партията също не противоречи на нормата на закона, съобщиха от съда. 

Решението подлежи на обжалване или протест в 7-дневен срок от узнаването му пред Върховния касационен съд и трябва да бъде вписано в публичния регистър на политическите партии в 7 – дневен срок от влизането му в сила. 

Припомняме, че Слави Трифонов два пъти получи отказ за регистрация на партията "Няма такава държава" - веднъж от Софийски градски съд и втори път - от Върховния касационен съд. През декември 2019 г. Софийският градски съд отказа регистрация на партията като мотивите на съдебния състав бяха два - името и емблемата на партията, в която има вградено българското знаме. Още тогава Трифонов заяви, че ще обжалва и ако следващата инстанция потвърди това решение, ще регистрира нова партия – с друго име и с други цветове. Така и стана. Месец по-късно той получи отказ и от Върховния касационен съд. Висшите магистрати мотивираха отказа си с нарушаване на Закона за политическите партии, според който политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ