Себастиан Курц подава оставка заради разследване за корупция

Себастиан Курц подава оставка заради разследване за корупция

Себастиан Курц подава оставка заради разследване за корупция

Австрийският канцлер Себастиан Курц се оттегля от поста си, след като стана обект на разследване по подозрения за корупция.

„Държавата ми е по-важна от мен самия“, каза той, цитиран от ДПА.

В изявление до медиите Курц обяви, че предлага външния министър Александър Шаленберг за свой наследник. Той обаче планира да остане лидер на Австрийската народна партия (OVP), съобщи „Ройтерс“.

Тази седмица антикорупционни следователи влязоха в сградата на канцлерството на Австрия, в Министерството на финансите, както и в офиси на канцлера и партията, от която е издигнат.

Търсени са имейли от началото на 2016 г., както и устройства за съхранение на данни, сървъри, мобилни телефони и лаптопи.

Срещу Курц бе стартирано разследване по подозрение за подкуп и нарушаване на доверието, стана ясно от антикорупционни прокурори след проведената акция. Смята се, че през 2016 г., когато той все още е външен министър и се стреми да стане лидер на партията си, ръководеното от консерваторите финансово министерство е платило за реклами във вестник в замяна на положително отразяване за тогава бъдещия канцлер. Тази година той бе заподозрян и за лъжесвидетелстване.

По-рано Курц обясни, че няма намерения да подава оставка, а действията на следователите бяха определени като политически мотивирани. „Всички обвинения са срещу служители на Министерството на финансите“, каза той и допълни, че е абсурдно да се каже, че социологически проучвания са били манипулирани в негова полза, тъй като десетки анкети през 2016 г. са дали много сходни резултати за партиите и политиците в тях.

Медийни манипулации?

През седмицата ежедневният таблоид „Остерайх“, който австрийски медии идентифицират като вестника в центъра на разследването, публикува изявление, в което отрече да е получавал държавни пари за реклама в замяна на публикуване на допитване.

Без да назовават вестника, прокурорите заявиха, че подозират, че от 2016 г. и поне до 2018 г. със средства на финансовото министерство е плащано за партийно-политически мотивирани и понякога манипулирани допитвания, публикувани в изданието. Според властите става дума за използвани над 1 млн. евро от бюджета на министерството.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ