Сенатът на САЩ задължи Тръмп да прекрати военната подкрепа за Саудитска Арабия

Сенатът на САЩ задължи Тръмп да прекрати военната подкрепа за Саудитска Арабия

Сенатът на САЩ гласува за придвижване напред на резолюция, която задължава президента Доналд Тръмп да прекрати военната подкрепа за Саудитска Арабия на фона на войната в Йемен, предава Франс прес.

Горната камара на американския Конгрес подкрепи вчера мярката с 63 гласа "за", включително на републиканци, при 37 "против".

За да започне дебат по резолюцията, е необходим втори процедурен вот, който може да се състои другата седмица. Ако бъде приета, мярката, внесена от критици на Тръмп, ще задължи американския президент да прекрати военната подкрепа за Саудитска Арабия в срок от 30 дни.

По-рано вчера държавният секретар и министърът на отбраната на САЩ, Майк Помпейо и Джеймс Матис, бяха изслушани от сенаторите, в опит да ги убедят да не наказват Рияд. Двамата, както изглежда, обаче не са успели да представят правилните аргументи.

Говорител на Държавният департамент на САЩ междувременно съобщи, че Саудитска Арабия ще купи от американската корпорация Локхийд Мартин (Lockheed Martin) система за противоракетна отбрана за 15 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че сделката е била сключена на фона на агресивното лобиране от страна на администрацията на Тръмп в нейна полза. Президентът на САЩ лично се е обадил на саудитския крал Салман по въпроса.

Саудитска Арабия се е съгласила да купи 44 ракетни установки, ракети и прилежащо оборудване тип THAAD.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ