От 1 април защитните маски на закрито вече не са задължителни. Но, силно препоръчителни

От 1 април защитните маски на закрито вече не са задължителни. Но, силно препоръчителни

От 1 април защитните маски на закрито вече не са задължителни. Но, силно препоръчителни

Задължителното носене на защитни маски в закрити обществени места отпада от 1 април. На тази дата у нас официално се отменя извънредната епидемична обстановка. Това обяви на пресконференция здравният министър проф. Асена Сербезова. Главният санитарен инспектор Ангел Кунчев обаче побърза да допълни, че макар и незадължително, носенето на маски остава силно препоръчително.

Освен носенето на маски на закрито от 1 април отпадат и други временни противоепидемични мерки сред които спазване на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата за посещение на обекти на закрито, ограничението при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища, забраната за свиждания в болниците и в домовете за социалните услуги, както и изискването към работодателите за присъствена работа при не повече от 50% от персонала. Отпада и изискването за цветовото зониране на държавите според нивата на заразени с коронавирус, както и ограничението за недопускане на лица от червена зона у нас.

Остават в сила за срок от три месеца след 1 април мерките, свързани с функциониране на здравната система. В това число влиза възможността на НЗОК да плаща на лекарите средства за работа при неблагоприятни условия. Тук влиза и продължаването на действията на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, съответно на експертните решения на Комисията към ВМА за годност за военна служба и служба към доброволния резерв, при които срокът на инвалидност, съответно срокът на годност, е изтекъл по време на извънредното положение или на извънредната епидемична обстановка. 

Дори и след отмяната на извънредната епидемична обстановка остава в сила изискването за предоставяне на сертификат за ваксинация, преболедуване, изследване или аналогичен документ на граничните пунктове за влизане в страната. 

"Животът след пандемията никога няма да бъде същият, връщането към нормалността е относително. Всеки пети страда от пост ковид симптоми в продължение на месеци. Пострадаха много отрасли, в света около 100 млн. души загубиха работата си. Дългосрочни са последствията в сферата на образованието, а техният негативен аспект ще преодоляваме години напред, мнозина страдат от депресии и тревожност", заяви проф. Сербезова.

"Да кажем, че пандемията е свършила, би било прибързано. Но България е сред четирите страни, които задържаха за дълго време най-ниски стойности на заболеваемост в Европейския съюз - това са България, Румъния, Унгария и Полша", коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му, силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебни здравни заведения, в помещения с лоша вентилация, при струпване на много хора на открито и за хора в рискови възрасти и такива със съпътстващи заболявания. Препоръчително остава и използването на дезинфектанти. Доц. Ангел Кунчев препоръча хората да продължат да спазват физическа дистанция и да запазят навика за често миене на ръце.  

Нов законопроект предвижда възможността министърът на здравеопазването да въвеждат противопидемични мерки, извън обявена притивоепидемична обстановка. Те няма да бъдат същите, както досега. Няма да са свързани с възможността за ограничаване предвижването на територията на страната, налагането на карантини, локдауни или спирането на обекти. Не може да се включва забрана за влизането в страната на граждани на други държави. Законът предвижда запазването на структурата на лечебните заведениял така наречените COVID отделения. Запазва се и възможността за поддържане на готовността извън отделенията болниците да се преструктурират за лечение на пациент с коронавирус. 

"Задачата, която стои пред нас е да подсигурим заплащането и доходите на българските лекари. Може би другата седмица ще подпишем анекс, поставяме началото на стратегия, в която България трябва да се справи с кризата, пред която сме изправени в здравеопазването", каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. 

Ваксинирането също не отпада, уточни председателят на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов. Запазват се в структурата на болнична помощ т.нар. covid отделения и готовност на лечебните заведения за преструктуриране. "Целта е преминаване в режим на нормалност в лечебните заведения", каза още доц. Пандов.

"Продължаваме информационната кампания за ваксинацията, която се казва "Плюс мен". Това е първата по рода си толкова мащабна кампания. Длъжници сме на хората - да предадем посланията, основани на науката, в достъпен вид. Кампанията има собствен сайт. Там е достъпно всичко за ваксините и ваксинацията. Има изчерпателна информация за ваксинацията и на децата, на жените, които планират бременност или вече са бременни или кърмачки. Материалите в сайта са базирани изцяло на научни данни и са изготвени от експерти в различни сфери. Апелирам пандемията да не се използва с политически цели", уточни здравният министър Асена Сербезова.

По думите й, COVID-19 ще остане известно време с нас и ние трябва да се научим да живеем с него и да се лекуваме, дори извън извънредна епидемична обстановка.

Евентуално връщане на мерки ще се основава само на епидемиологични критерии, стана ясно още от думите на министър Сербезова. "След отпадане на мерките, ще продължи мониторинг в продължение на месец, за да се види въздействието на тази промяна. Ще наблюдаваме какво ще е поведението на хората в България. Ще се наблюдава как промяната се отразява върху разпространението на инфекцията. Извънредната обстановка трябва да бъде заменена от по-добре таргетирани интервенции, а най-уязвимите групи", каза още тя. 

Заплащането за поставена доза ваксина към личните лекари не отпада, тъй като не е свързано с извънредна епидемична обстановка. Тази дейност остава и ще бъде изплащана както досега. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ