Сестрата на Ким предложи обединение на двете Кореи

Сестрата на Ким предложи обединение на двете Кореи

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун – Ким Йо Чон, предложи по време на историческите преговори днес да се ускори обединението на двете Кореи, съобщи Пхенян, цитиран от ТАСС.

Прессекретарят на южнокорейския президент заяви, че изказването на сестрата на Ким е предизвикало дружен одобрителен смях сред присъстващите.

Първият кръг на преговорите вече приключи. Той продължи час и половина. Последва прекъсване за почивка. Ким Чен Ун се върна да обядва в Северна Корея преди втората част от разговорите.

След обяда е предвидена разходка и разговор на 4 очи между двамата лидери и нов кръг на преговорите.

Ким Чен Ун е приел „с радост“ поканата на южнокорейския президент да посети Сеул, когато пожелае. Мун Дже Ин от своя страна пожелал да посети град Пактусан, на границата на КНДР и Китай, смятан за свещен град на корейците. Той призовал освен това срещите на лидерите на двете Кореи да станат редовни.

Официалните източници от срещата отбелязват, че Ким Чен Ун обещал повече да не буди президента в Сеул заради ракетни изпитания, които Северна Корея обикновено провежда в ранни зори. Миналата седмица Пхенян обяви, че смята да прекрати ядрените и ракетните изпитания.

На първия тур от разговорите Сеул предложи да се свържат жп линиите между двете страни, заяви старши прессекретарят на Южна Корея Юн Йан Чан. Темата не е нова, но досега нямаше резултат от обсъждането й.

Срещата между Мун Дже Ин и Ким Чен Ун е изключително важна, защото ще създаде условия за срещата на Ким и Тръмп, коментира експертът Скот Снайдър от влиятелния нюйоркски Съвет по международни отношения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ