Сеул покани Пхенян на разговори след седмица

Сеул покани Пхенян на разговори след седмица

Сеул покани Пхенян на разговори след седмица

Южна Корея предложи на Пхенян да започнат разговори на високо ниво на 9 януари в опит за подобряване на отношенията на двете Кореи, съобщи Ройтерс. Повод за поканата стана протегнатата ръка на Ким Чен Ун по новогодишните празници, който заговори с участие на севернокорейски спортисти на зимната Олимпиада в Южна Корея.

„Надяваме се, че Югът и Северът могат да седнат един срещу друг, за да обсъдят участието на Северна Корея в игрите в Пьончан, както и други въпроси от двустранен интерес за подобряване на отношенията“, заяви южнокорейският министър на обединението Чо Мюн Гьон.

Южнокорейският президент Мун Дже Ин отбеляза, че подобряването на връзките между двете Кореи минава през решаването на въпроса с ядрените опити на Пхенян.

Преди заседанието на министрите в Сеул, Мун Джа Ин все пак прие офертата за диалог от Ким Чен Ун. Той поиска министрите на спорта и на обединението да предприемат бързо стъпки за участието на севернокорейските атлети на Олимпиадата. Двамата спортисти с олимпийски визи са изпуснали всички срокове, за да заявят участието си, но МОК  може да направи изключение и да ги допусне на игрите,

Вчера, по време на новогодишните си пожелания, Ким Чен Ун предупреди между другото САЩ, че непрекъснато държи под ръка „ядрения бутон“ и е готов да го използва в случай на заплаха срещу страната му. В същото време протегна ръка за диалог с Южна Корея.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ