Ще раздават бонуси на спецмагистратите

Ще раздават бонуси на спецмагистратите

Депутатите решиха спецмагистратите да получават парични бонуси. Това стана по време на окончателното гласуване на промените в Закона за съдебната власт, предаде „Фокус“. Народните представители гласуваха със 78 гласа „за“, 21 „против“ и 9 „въздържали се“.

С така приетото предложение се въвежда допълнително материално стимулиране за магистратите в специализираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на специализираната прокуратура, както и за служителите в тези структури. Размерът на бонусите ще се определя по утвърдени от съответната колегия на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, но не повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно. Промяната влиза в сила от 1 януари 2018 г.

Депутатите приеха и когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем, съответната колегия на Висшия съдебен съвет временно го отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство. Колегията може да изслуша съдията, прокурора или следователя преди вземането на решение.

За периода на временното отстраняване от длъжност се заплаща възнаграждение в размер на минималната работна заплата. При спиране на наказателното производство временно отстраненият може да поиска от съответната колегия на Висшия съдебен съвет с решение да го възстанови на заеманата длъжност. Отказът подлежи на обжалване пред Върховния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Искането за временно отстраняване от длъжност се прави от главния прокурор по предложение на наблюдаващия прокурор и се мотивира. В случаите, когато по отношение на съдия, прокурор или следовател е постановена мярка за неотклонение задържане под стража, той се смята за временно отстранен от длъжност от датата на влизане в сила на съдебния акт, с който се постановява мярката.

Текстът бе подкрепен със 75 гласа „за“, 20 „против“ и 28 „въздържали се“. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ