Шефът на НЗОК: Системата на здравеопазването ще се срине до 1-2 г.

Шефът на НЗОК: Системата на здравеопазването ще се срине до 1-2 г.

Шефът на НЗОК: Системата на здравеопазването ще се срине до 1-2 г.

Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК”, каза пред бТВ директорът на НЗОК проф. Камен Плочев.

„Системата е зле конструирана. Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и, второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари”, категоричен е той.

Според Плочев има много хора в държавата, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването. Именно те са причината да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме „всичко се вижда”, заяви той.

„Има два варианта. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи – фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария начин – плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект”, каза Плочев. По думите му вторият вариант по никакъв начин не дисциплинира управителите на лечебните заведения.

„Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина”, допълни Плочев и коментира, че ако сега той беше премиер, щеше да подготви програма за вдигане на здравната вноска.

След като миналата седмица Върховният административен съд определи, че окончателното решение за въвеждането на бюджетни лимити на болниците през 2015 г. е нищожно, Плочев коментира че съдът не е отменял лимити: „Не е надзорът органът, който да взима решение колко пари да се дават в болницата и колко да остават в резерв”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ