Швеция отхвърли евентуално присъединяване към НАТО

Швеция отхвърли евентуално присъединяване към НАТО

Швеция отхвърли евентуално присъединяване към НАТО

Шведският премиер Магдалена Андершон отхвърли призивите на опозицията да се обмисли възможността за присъединяване към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, заявявайки, че това може да дестабилизира сигурността в Европа.

Швеция не е била във война от 1814 г. и е изградила външната си политика върху неучастие във военни съюзи, но през последните години изгради все по-тесни връзки с Алианса, пише „Ройтерс“.

„Специалната военна операция“ на Русия поднови призивите към Швеция да се присъедини към НАТО заедно с Финландия.

„Ако Швеция избере да изпрати молба за присъединяване към НАТО в настоящата ситуация, това допълнително ще дестабилизира този район на Европа и ще увеличи напрежението“, обяви Андершон пред репортери.

Русия даде да се разбере, че не иска нито Финландия, нито Швеция да стават част от НАТО и в края на миналия месец предупреди, че членството им може да има „сериозни военно-политически последици“. Андершон говори след среща с лидерите на опозиционните партии, на която бе обсъдена влошаващата се ситуация със сигурността.

Проучване на Demoskop в петък, поръчано от шведския вестник Aftonbladet, показа, че 51% от шведите подкрепят членство в НАТО спрямо 42% през януари. Хората против присъединяването са намалели до 27% от 37%, отчетени по-рано.

Лидерът на Умерената партия, Улф Кристерсон, призова правителството да започне широки вътрешнополитически дискусии за членство в Алианса – дебат, който Финландия вече стартира.

Швеция и Финландия имат тесни военни връзки и ходът на едната да влезе в НАТО ще окаже допълнителен натиск върху другата да кандидатства. „Спешно е“, смята Кристерсон пред информационната агенция ТТ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ