Си Дзинпин бе признат за идеолог, равен на Мао

Си Дзинпин бе признат за идеолог, равен на Мао

„Цитатът на Си“ влезе в речника на китайския комунистически режим, съобщи агенция Синхуа. Така силният човек в Пекин стана равен на Мао Дзедун в комунистическия пантеон.

„Китайската комунистическа партия нарече „Цитат на Си“ думите му за „новата ера на китайския социализъм“, пояснява официалната китайска агенция.

Вчера в Пекин започна конгресът на най-голямата в света партия, наброяваща 89 млн. китайски комунисти.

Си Дзинпин, който очаква да получи нов 5-годишен мандат на върха на партията и държавата, разви тезата за „новата ера“ по време на повече от 3-часовата си реч, но без да казва, че е негова. Той я свърза с „Цитатите от председателя Мао Дзедун“ – създателя на народната република, и с „Теорията Дън Сяопин“  - реформатора, създал китайското икономическо чудо.

Идеите на Мао са резюмирани в „Малката червена книга“ на китайските комунисти.

"Всички членове на партията трябва да изучават мислите на г-н Си за новата ера“, коментира пред Синхуа висш партиен ръководител, член на постоянния 7-членен комитет, който управлява страната.

В речта си конгреса Си Дзинпин описа „новата ера“ на социализма по китайски с визията за мощен просперитет и авторитет с хоризонт 2050 г.

Неговата „мисъл“ може да влезе официално в Хартата на партията в края на конгреса заедно с името му или без него.

На нито един китайски лидер след Мао не е бил признат принос към комунистическата идеология и не е влизал в Хартата, докато е още на власт.

Двамата предшественици на Си – Дзян Дзъмин и Ху Дзинтао, влязоха в Хартата след оттеглянето си от властта, до не без да видят изписани имената си черно на бяло.

По време на катаклизмите на „културната революция“ (1966-76), "Цитатите от председателя Мао Дзедун", обобщени в „Малката червена книга“ на бащата на режима, бяха библията на „червената гвардия“ на Мао.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ