Си Дзинпин беше преизбран за председател на Китай

Си Дзинпин беше преизбран за председател на Китай

Общокитайското събрание на народните представители единодушно гласува днес за преизбирането на Си Дзинпин на длъжността председател на КНР, съобщи ТАСС.

Наскоро китайската конституция беше променена така, че един и същи човек да може да бъде преизбиран за държавен глава неограничен брой пъти. Това отвори пътя на Си Дзинпин за пожизнено преизбиране.

Нито един от 2970-те депутати не гласува "против" или "въздържал се". Действащият президент, който беше единственият кандидат, подобри резултата от първото си избиране през 2013 г., когато срещу кандитурату му имаше един глас против и трима се въздържаха, отбелязва Франс прес.

Си беше преизбран и за председател на Централния военен съвет на КНР – най-висшата държавна длъжност в управлението на въоръжените сили. Военният съвет ръководи Национално-освободителната армия на Китай и работи паралелно с партийния орган, управляващ армията – военния съвет на ЦК на КПК, пояснява ТАСС. Често съставът на двата органа е един и същ.

За заместник председател на Китай беше назначен бившият шеф на партийната специална служба (Централна комисия на КПК за проверка на дисциплината) Ван Цишън. За кандидатурата му гласуваха 2969 депутати, един беше „против“, нямаше въздържали се.

През октомври 65-годишният Си Дзинпин влезе в устава на китайската компартия – безпрецедентен акт, който го постави редом до идеолога Мао Дзедун.

Руският президент Владимир Путин, който утре ще бъде преизбран за четвърти мандат, беше сред първите, поздравили Си за преизбирането му начело на Китай, съобщиха агенциите Синхуа и ТАСС.

В поздравителната телеграма Путин изразява увереност „в бъдещото успешно развитие на всеобхватното стратегическо партньорство между Москва и Пекин за повишаване на благосъстоянието и процъфтяването на народите на двете страни“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ