Си Дзинпин ще посети Северна Корея

Си Дзинпин ще посети Северна Корея

Китайският президент Си Дзинпин се готви да посети севернокорейската столица Пхенян, съобщи Си Ен Ен, цитирайки източник, близък до правителството.

Това ще бъде първата официална визита на Си в Корейската народнодемократична република (КНДР), откакто той стана генерален секретар на Китайската комунистическа партия и председател на Военния съвет на ЦК на ККП през ноември 2012 г.

Източникът, който е пожелал да запази своята анонимност, е заявил, че посещението ще се случи „скоро“, вероятно след планираната за началото на май или края на юни среща на върха между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Отношенията между Северна Корея и нейния дългогодишен съюзник Китай се затоплиха през последният месец след изненадващото посещение на Ким в Пекин в края на март. Според севернокорейските медии по време на срещата китайският президент Си Дзинпин е приел поканата да посети Пхенян.

Новината идва в момент, когато в американските медии се появи информация, че директорът на ЦРУ и кандидат за държавен секретар на САЩ Майк Помпео е посетил Пхенян в началото на април, за да подготви срещата на върха между Тръмп и Ким.

Следващата седмица Ким Чен-ун ще се срещне с президента на Южна Корея Мун Дже-ин в граничния пункт Панмунджом, който се намира в демилитаризираната зона между двете държави.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ