„Сиела Норма”: Допълнителните машини няма как да влязат в изборния процес

„Сиела Норма”: Допълнителните машини няма как да влязат в изборния процес

„Сиела Норма”: Допълнителните машини няма как да влязат в изборния процес

„Тези машини няма как да влязат в изборния процес. Това са машини, които са изпратени преди доста време с цел да се гарантира обслужването на машините, собственост на ЦИК. За да можем да гарантираме в рамките на един ден ремонта или подмяната на машина. Това е основната причина за тази втора партида." Това заяви пред NOVA Веселин Тодоров - изпълнителен директор на „Сиела Норма” – фирмата доставчик на машините за вота в неделя. Още 150 машини за гласуване се появиха в понеделник вечер, този път в митнически склад на летището в София.

По думите на Тодоров от „Сиела Норма” са уведомили ЦИК за доставките на машините.

„За съжаление ЦИК решиха да ги вкараме в склада с машините за изборите. Това е всъщност проблемът, защото когато тези машини, предназначени за резервни части, се смесят с другите машини, наистина може да се създаде притеснение. Някои партии може би основателно повдигат този въпрос. Именно затова обжалвахме това решение на ЦИК и отказахме да го изпълним – машините не са вътре в склада. Пратихме и сигнал до Софийска градска прокуратура”, обясни още Тодоров.

Той подчерта, че софтуерът за машините е сертифициран и подписан със специален ключ, който се намира в касата на председателя на ЦИК.

„Човек не може да подмени флашката от машината, защото са необходими и смарт картите, които са персонализирани за всяка секционна избирателна комисия. Това означава, че при потенциална измама трябва да бъдат включени и членовете на СИК. Трябва да включите и сертифицирания софтуер, както и „Информационно обслужване”. Толкова много организации и системи трябва да бъдат преправени, манипулирани и ангажирани, едва ли някой на света може да го постигне”, посочи Тодоров.

Според него тези машини са най-малката заплаха за изборите в неделя.

„Погледнато обективно ние сме най-заинтересованата организация от честни избори, защото освен че сме граждани на България и се предполага, че сме честни хора, ние изкарваме доходи от тази дейност и го правим от 8 години. За нас би било неприемливо да се компрометира изборния процес с машините, защото ще изгубим потенциални доходи“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ